Ett leende, en uppskattande kram, en strykning över kinden. Vi märker dagligen hur vårt jobb uppskattas av människorna som behöver oss som mest. Samtidigt har vi dåliga villkor och låga löner. Att en undersköterska tjänar 2 800 kronor mindre i månaden jämfört med en verkstadsarbetare är inte rättvist. Det känns inte bra. Varför ska maskiner värderas högre än människor?

Besvikelsen är ännu större när Kommunal hamnar i mediernas strålkastare av helt fel anledningar. Det får räcka nu. Vem Kommunal väljer till ny ordförande är därför viktigare än någonsin. Vårt förbunds framtid står på spel. Ska vi krympa och tappa inflytande då vi fortsätter i samma fotspår eller resa oss med en stark förtroendemannaorganisation som finns nära medlemmarna?

Därför hoppas vi att Kommunals kongress väljer rätt person till ny ordförande. Någon som förstår vad det handlar om. Att människor som jobbar med viktiga jobb också förtjänar rimliga villkor och en skälig lön. Att den fackliga kampen måste bottna i människors vardag. Och att hur fördelningen av makt i ett samhälle ser ut handlar om hur många vi är som organiserar oss.

Från makthavare får vi ofta höra att vi har några av de viktigaste jobben i Sverige. Nu är det dags att leva upp till det. Därför behöver vi en ordförande som gör skillnad, som har de rätta värderingarna. Det finns de som vill göra ordförandevalet till en fråga om kön. Det är fel. Kommunals ordförande ska vara en förtroendevald som tar strid för människor, medlemmarna i vårt förbund. Vi ska helt enkelt ha den som är bäst för jobbet – oavsett om det är en kvinna eller man.

Kommunal behöver en handlingskraftig och resultatorienterad ordförande som har en gedigen erfarenhet av att vara förtroendevald på både lokal och nationell nivå. Det ska vara en person som är lyhörd och som samtidigt är stark i den facklig-politiska samhällsdebatten. En ordförande som kan samla den stora rörelse Kommunal måste vara i framtiden.

 

IngaLill Sjöblom,
förtroendevald Uppsala, avdelning Mitt

Åsa Andersson,
kongressombud Enköping, avdelning Mitt

Helena Ersson,
kongressombud Uppsala, avdelning Mitt

Kristina Nyberg,
förtroendevald Sala, avdelning Bergslagen

Johanna Svensson,
kongressombud Falköping, avdelningVänerväst

Monica Malmkvist,
kongressombud Skövde, avdelning Vänerväst

Anna Skarsjö,
kongressombud Göteborg, avdelning Väst