Ny teknik gör det möjligt att nå ut till så många fler. Skjutsgruppen använder internet för att matcha ihop folk. Med appar och sociala medier kan man hitta en privatperson som vill låna eller hyra ut det man vill ha  – man behöver inte längre anlita företag som säljer eller hyr ut.

 Många har upptäckt att det inte bara är en fördel att äga. Prylarna ska ju förvaras och under­hållas. Då är det smidigt att i stället låna när man behöver – för det är ju egentligen inte borrmaskinen man behöver, utan hålen i väggen.

 Allt fler bor ensamma och det finns en längtan efter gemenskap.

 Miljömedvetenheten har ökat. 

 

LÄS OCKSÅ: Delningsekonomi gör livet roligare

 

Just miljön borde vara en självklar vinn­are på delningsekonomin: Det går ju åt mindre resurser om tio personer delar på en borrmaskin, än om alla ska ha varsin.

Ändå är miljövinsten inte självklar. Om man använder pengarna man sparar på att låna borrmaskinen till att köpa något annat, så har miljön inte vunnit något totalt sett.

Vissa delningstjänster ökar i själva verket den totala miljöbelastningen. Förmedlingar för billigt semesterboende, som AirBnB och Couchsurfing, gör att folk får råd att resa mer, oftast med flyg.

Men visst blir det ofta en miljövinst när man delar. Ett exempel är kollektivboende, som så gott som alltid är mer resurssnålt än eget boende.

Delningsekonomins omsättning i världen

2013: 13 miljarder dollar.
2025*: 335 miljarder dollar.
* = prognos