Varje sommar anordnar många kommuner sommarjobb för ungdomar som går på gymnasiet. Jobben kan till exempel vara inom vården, parkarbete eller i ett kommunalt kök. Men Kommunals avtal reglerar bara lönen från 19 år, vilket innebär att för de som är yngre är det en oreglerad marknad.

– För alla yngre är det en lokal fråga. Det här är oreglerat centralt och nationellt. Arbetsgivarna tar kontakt med oss lokalt. Vi kan bara utfärda rekommendationer, säger Maria Hansson, ombudsman på Kommunal, till Svenska Dagbladet.  

På en del arbetsplatser är lönen lägre än 50 kronor i timmen. Maria Hansson är kritisk mot de låga lönerna.

– Vi tycker att man ska betala minst 69 kronor per timme, plus semesterersättning. För den som är 18 till 19 år tycker vi att lönen ska vara 84 kronor per timme, plus semesterersättning, säger Maria Hansson.