Än idag minns jag min första arbetsdag som undersköterska på långvårdssjukhuset i Tumba. Jag möttes av Sirkka som var arbetsplatsombud. Hon lämnade över en inträdesblankett till Kommunal och sa: skriv på, här är vi alla organiserade. Om vi ska kunna uppnå bra arbetsvillkor måste vi vara många som kämpar tillsammans.

Jag var 19 år och visste inget om fackföreningen. Inte heller visste jag något om demokratins spelregler. Då var det en självklarhet att vara medlem, i dag är det tyvärr inte det. Vi ser en utveckling där makten förskjuts allt mer åt arbetsgivaren. Får den här utvecklingen fortsätta riskera vi att förlora våra kollektivavtal och vårt inflytande över våra villkor på arbetsplatsen och i samhället i övrigt.

 

LÄS OCKSÅ: Fyra kandidater vill leda Kommunal

 

Många år har gått sedan jag klev in på min första arbetsplats. Jag har genom åren fått förtroendet att representera medlemmarna på olika fackliga uppdrag. Ett förtroende som jag är mycket stolt och hedrad över. Jag har sedan 1990 en förtroendeanställning som ombudsman. Nu är jag utlånad till LO där jag jobbar med arbetsmarknadspolitik.

Jag insåg tidigt att våra medlemmars livssituation är i högsta grad beroende av politiska beslut. Därför har jag lagt ner mycket av mitt fackliga engagemang på politiken. Det är av största vikt att vi arbetare finns med där besluten tas och kan bidra med våra erfarenheter och kunskaper.

Kommunal har betytt så mycket för mig. Det är med sorg i hjärtat jag följt den senaste tidens turbulens i Kommunal. Vi har minst sagt en stor utmaning framför oss. Förtroendet för fackföreningsrörelsen och Kommunal i synnerhet måste återupprättas.

Jag är beredd att göra allt som står i min makt för att bidra med det.

En förutsättning för en stark organisation är att vi är många medlemmar och att vi tar tillvara all den kompetens och engagemang som finns på arbetsplatserna. För mig måste det finnas en öppenhet och lyhördhet genom hela organisationen, därför är det oerhört viktigt med en demokratisk och engagerad ledning.

Min drivkraft hämtar jag från de grundvärderingar arbetarrörelsen står för. Om kongressen ger mig sitt förtroende ska jag göra mitt yttersta för att stärka Kommunal och förvalta förtroendet väl. Utifrån min långa och breda erfarenhet har jag tackat ja till att nomineras till ledningen.

 

Christina Zedell