– Alla tycker om den och man kan ha kvar den ganska länge. Eftersom det är morötter i håller den sig saftig, säger Marie Klangebo om morotskakan som hon bakat i 30 år.

Hon bakar varje dag, vilket uppskattas av kollegorna på Flygbussarna. De blir bortskämda, men det är svårt att banta, tillägger någon. 

– Man kommer in här och finns ingen kaka, då är inte Marie här, säger L’Hossein Guidmiui.

 

VINNARRECEPTET: Maries morotskaka

 

Inne i den lilla personalstugan vid bussparkeringen på Arlanda är det full rulle när vi kommer dit en onsdag förmiddag. Flera bussförare sitter och äter lunch och tar några av Maries kakor innan de ska köra iväg igen. Då kommer nya fikasugna bussför­are in. Fikakulturen är viktig på den här arbetsplatsen förstår man. På fredagar äter de frukost tillsammans och då är det Lennart Willms som har bakat bröd. Men det är inte bara själva fikabrödet som är viktigt. 

– Det är svårt att ha ett socialt liv när man kör buss, säger Marie Klangebo och syftar på arbets­tiderna.

”Jag tycker att den här stunden är livsviktig, inte bara viktig. För det är ett ensamt jobb, man sitter många timmar bakom ratten.”

De som kör första turen börjar jobba redan klockan 3.18 på morgonen. Khalil Abou Hachem håller med om att fikastunden med kollegorna är viktig.

– Jag tycker att den här stunden är livsviktig, inte bara viktig. För det är ett ensamt jobb, man sitter många timmar bakom ratten.

Under den här fikastunden skrattar bussförarna mycket och ofta, men vanliga dagar kan det vara lika viktigt att få prata av sig om saker som händer i jobbet. Marie jobbar fackligt hälften av sin arbetstid, och säger att även bussfärden till jobbet med Flygbussarna ger henne möjlighet till samtal med kollegorna. 

Förutom morotskakan har Marie i dag dukat upp med havrebollar, kolakakor med både mint och jordnöt och flera småkakor. En av kakorna uppfann hon själv häromdagen och har nu med sig till sina testpersoner. Det finns mycket kakor eftersom de ska räcka till många bussförare som kommer in över hela dygnet. Khalil berömmer morotskakan.

– De här är väldigt goda. Om jag köper sådana på kafé så är de torra. De här är så saftiga.