– Jätteroligt och lite chockerande. Jag hade faktiskt inte väntat mig det. Det har uppmärksammats mycket lokalt i partiet och det faktum att den verkar gå igenom har mötts med stor förvåning.

Din motion handlar om rätten till kollektivavtal för dem som har lönebidragsanställningar – varför har du skrivit den?  

– Personer som går på lönebidrag hör till några av de mest utsatta i samhället. Deras anställningar skyddas sällan av kollektivavtal vilket exempelvis påverkar deras löneutveckling och pension. Bara för att man har svårt för att komma in på arbetsmarknaden ska man inte behöva arbeta med dåliga villkor. Jag tycker att alla ska ha rätt till en pension som går att leva på men de här personerna går ofta in på lägstalönerna om de så är 25 eller 55 år gamla och får liten eller om de är unga ingen pension alls. Jag som är helt arbetsför kan i någon mån välja bort arbetsgivare som ger mig urusla villkor – det valet har sällan lönebidragstagarna.

Motionen kommer bifallas men med några restriktioner – vad tycker du om det?

– Tanken att ett absolut krav på kollektivavtal kan leda till ett stopp för lönebidragsanställningar har även jag tänkt. Många av de arbetsgivare som anställer den här gruppen är små och känsliga för sådana krav. Så en stegvis övergång från nuvarande system till skärpta regelverk är nog klokt. Samtidigt – ibland måste man kanske riskera kortsiktigt negativa konsekvenser för att på sikt åstadkomma något bra. Vi kan inte ha ett arbetsliv där vissa grupper blir systematiskt utnyttjade. Det funkade ju att ställa krav på kollektivavtalsliknande anställningsförmåner tidigare – innan den borgerliga regeringen ändrade regelverket 2011 – så varför skulle det inte kunna fungera så igen?

Har du några förhoppningar på kongressen i stort?

– Jag har inte fördjupat mig i vilka ämnen som står i fokus för årets kongress. Jag ska faktiskt inte vara med alls i år. Min fackliga kollega Marie Krantz från sektion Örebro social omsorg kommer att tala för motionen på kongressen om det behövs och informera om hur det går.

Fotnot: Den 5-8 maj har Vänsterpartiet kongress på Conventum i Örebro. Nytt för i år är ett ambitiöst program kring frågan: hur skapas ett ekologiskt hållbart samhälle? En fråga som kräver grundläggande förändringar av samhället.
– Det är ett stort steg för Vänsterpartiet eftersom det är ett stort steg för mänskligheten, säger partisekreteraren Aron Etzler i en intervju på partiets hemsida. 

Fotnot 2016-05-10: Conny Sandströms motion bifölls vid V-kongressen, rapporterar Örebrokuriren.se.