Kommunal ska välja ny ordförande om en månad. Ett viktigt val för mitt fack som har en enorm uppförsbacke när det gäller trovärdigheten bland medlemmar runt om i landet.

Om jag förstått saken rätt är det tre kvinnor och en man som kandiderar till posten.

Det låter bra att det är fler som vill kandidera och att det blir alternativ att välja på. Kanske personer som har lite olika syn på vart Kommunal ska och hur ett bra fack ska jobba.

Nu tycker jag kanske inte att det riktigt nått fram. Visserligen har kandidaterna skrivit debattartiklar i Kommunalarbetaren. Men det som blir väldigt tydligt för mig är att om kvinnorna ser jag ingenting medan den ende mannen – Tobias Baudin – verkar bedriva en valkampanj på amerikanskt sätt.

Han far runt i landet och gör arbetsplatsbesök, träffar Kommunals förtroendevalda och skakar händer. Kanske räknar han röster redan nu. I mitt Facebookflöde dyker det upp sponsrade annonser där jag kan följa hans resor runt om i Kommunal-Sverige. Antagligen ser jag annonserna för att jag är medlem i Kommunal eller för att jag har många vänner som är med i facket.

Mina funderingar är bara, var är de kvinnliga kandidaterna? Får de samma möjlighet att resa runt i landet och besöka kommunalare och skaka ”väljares” händer? Vem betalar för Tobias Baudins resor och för hans sponsrade inlägg på Facebook?

Det känns som det finns en kampanj för att Kommunal åter ska få en man till ordförande. Därmed urholkas vår demokrati.

Jag tycker att det är självklart att Kommunal som har 80 procent kvinnliga medlemmar ska ha en kvinnlig ordförande.  Kanske är Baudin väldigt duktig. Men det är ett demokratiskt problem att han bedriver en kampanj betalad av någon, medan kvinnorna osynliggörs.

 

Ann Karlsson,
personlig assistent Falköping