Det var i februari 2014 som polisen slog till mot hemtjänstföretaget AB Hemtjänst & Service Ab i Södertälje. Företagets vd, en känd profil i Södertälje, och ytterligare fyra personer häktades misstänkta för att ha lurat Södertälje på pengar.

I dag (3 maj) väcker åklagaren åtal mot företagets vd och fyra andra personer. Vd:n och hennes syster misstänks för grova bedrägerier. I första hand menar åklagarna att de gjort sig skyldiga till bedrägeri eftersom de har uppgett osanna uppgifter när de tecknat avtal med Södertälje kommun. Det spelar ingen roll om hemtjänst utförts eller inte, eftersom det gjorts under omständigheter som kommunen inte skulle godkänt om de vetat om dem. Därför rör åtalet hela summan som företaget fakturerat kommunen för – 6,6 miljoner kronor.

– Om jag betalar för ett tandläkarbesök och får en tand lagad och det sedan visar sig att det är städpersonalen som utfört lagningen, då har jag blivit lurad även om jag inte hade några synpunkter på lagningen, säger åklagare Tomas Hertz.

Det som företaget misstänks ha ljugit om är bland annat att 50 procent av personalen hade relevant utbildning.

– De har förfalskat undersköterskebetyg, säger Tomas Hertz.

Dessutom ska företaget för att uppnå kraven på rätt kompetens hos ledningsgruppen, ha angett att där ingick personer som inte arbetade i företaget och inte ens visste om att deras namn användes.

Om tingsrätten inte går med på att det här är grund för bedrägeri, menar åklagarna att de kan bevisa att i ett antal fall har hemtjänst inte alls utförts. Bevisningen rör dels hemlig telefonavlyssning som visar att personal inte varit på plats och arbetat trots att företaget fakturerat för det, dels att företaget har fakturerat för mer tid än de haft personal till. Det rör sig om cirka tre miljoner kronor som åklagarna anser att företaget har tagit betalt för hemtjänst som inte utförts.

Vd:ns två döttrar åtalas för penninghäleri. De misstänks ha tagit emot lön från företaget utan att ha arbetat. De ska sedan ha tagit ut eller fört över delar av lönen och gett pengarna till sin mamma.

Den person som tillsammans med vd:n åtalas för grovt bedrägeri, åtalas också för dataintrång. Hon arbetade på Skatteverket och har enligt åklagarna under två års tid gjort 230 slagningar som rör bolaget och som inte har kunnat kopplas till hennes arbetsuppgifter.

– Hon har gjort slagningar på personal, kunder och anhöriga, bland annat för att hjälpa till att hitta personal och se personkopplingar, säger Tomas Hertz.

Vd:ns make åtalas för medhjälp till grovt bedrägeri. Han har arbetat i företaget och på olika sätt hjälpt till så att bedrägeriet möjliggjorts, enligt åtalet.

Sedan över ett år tillbaka pågår jätterättegången mot ett annat hemtjänstföretag i Södertälje – Jome. 32 personer står åtalade för ett liknande brottsupplägg och tillslaget mot AB Hemtjänst gjordes bara några månader efter det mot Jome. De båda företagens vd:ar är dessutom släkt med varandra.

Men åklagarna i de olika fallen har valt olika taktik. I fallet med Jome har sju huvudmisstänkta åtalats, och utefter det ett stort antal brukare och anställda i ett antal underärenden. Det är därför rättegången är den dyraste och mest omfattande någonsin i Sverige. Men i fallet med AB Hemtjänst har åklagaren bara åtalat de man anser är huvudpersoner, och inte några övriga anställda eller brukare. Det kan komma senare.

– Om det blir en fällande dom så är det fullt möjligt att det kan leda till fortsatt förundersökning eller att man inleder en förundersökning i andra delar. Men vi har inte tyckt att vi behöver ta ställning till det förrän vi vet om ett brott har begåtts, säger Tomas Hertz.

Rättegången är planerad till början av hösten och väntas ta ungefär två veckor. Samtliga åtalade förnekar brott.