Nyligen omkom en brandman nära Munkedal i Bohuslän. Brandmannen blev påkörd av en förbipasserande bil i samband med räddningsarbetet efter en lastbilsolycka. Bara i år har tre brandmän förolyckats vid trafikolyckor i samband med räddningsarbetet. Kommunal larmar nu om brandmännens arbetsmiljö.

– Räddningstjänsten är ofta först på plats och får spärra av olycksplatsen trots att det egentligen är polisen uppdrag.  Kommunal vill att man ser över lagstiftningen på området för hur man agerar vid en avspärrning vid en trafikolycka. Så att det av lagen tydligt framgår att räddningstjänsten har rätt att spärra av området. Både räddningstjänsten och polisen behöver också mer resurser för att klara sitt uppdrag, säger Mona Hjortzberg som är ombudsman på Kommunal.

Mona Hjortzberg som själv arbetat som brandman i 18 år vittnar också om en förändrad attityd hos allmänheten.

– Vi lever i ett stressigare samhälle och många sänker inte farten vid olyckplatsen utan ska fram till varje pris. Jag vädjar till alla att ta hänsyn till avspärrningar och ta det lugnt. Vi är där av en anledning och ska inte behöva riskera livet på jobbet, säger hon.

Mikael Bagge, brandman och skyddsombud på Räddningstjänsten Mitt Bohuslän berättar att kollegorna i Munkedal fick tas ur tjänst efter händelsen och att de fått avlastande samtal.

– När trafikanter tar kort och kör för fort kan det få sådana här konsekvenser. Det är fruktansvärt för alla iblandande. Vi har stängt av vägarna helt och hållet vid vissa situationer och varit förskonade från olyckor tidigare. Konsekvensen om allmänheten inte visar hänsyn till vårt arbete kan bli att vi som regel stoppar trafiken helt i samband med trafikolyckor, säger han.

Fler dödsolyckor

För ett par veckor sedan avled en brandman i Skåne efter att ha arbetat med en räddningsinsats vid en trafikolycka. Olyckan skedde då när en vajer lossnade. I februari omkom en brandman vid en trafikolycka utanför Sigtuna. Dödsfallet orsakades av en påkörning precis som i Munkedal.