Vad säger du om Kommunals nya avtal?
 

Andreas Tjärnberg, 39 år,
brandman, Åkersberga:

– Jag är glad över den generella löneökningen och att undersköterskorna får chansen att komma i kapp. Men synen på att vi inom offentliga verksamheter väljer våra yrken av ett kall och därför accepterar låga löner är förlegad. Jag önskar att alla löner inom kommunal moderniseras så att vi kan bli ett attraktivt val för kommande generationer.

 

LÄS OCKSÅ: Undersköterskor: Vi är värda mer

 

Linda Gustavsson, 34 år,
förskolekock, Alvesta:

– Jag förstår att man satsar på en grupp i taget och det är jättebra att undersköterskorna får en rejäl löneökning men det behövs verkligen en satsning på oss kockar – framförallt på lägstalönerna. Jämfört med restaurangbranschen är vi lågavlönade och hur ska nya lockas till kommunala jobb om inte lönerna hänger med? 

 

LÄS OCKSÅ: Nytt avtal ger lyft för undersköterskor

 

Helena Wallén, 60 år,
undersköterska, Stockholm:

– Kommunal gjorde ett bra jobb och tog fajten för en gångs skull. Jag ser det som ett genombrott. Sedan kunde summorna varit större, framför allt andra och tredje året. Nu tar det jättelång tid tills vi kommer i kapp.

 

LÄS OCKSÅ: Så kan lönelyftet fördelas

 

Margareta Handler, 39 år,
barnskötare, Häggenås:

– Det är tufft för oss barnskötare, för vi är alltid för lite folk. När vi får bra vikarier väljer de sedan ofta ett annat yrke med högre lön. Men jag tycker att undersköterskorna har för dålig lön också och någonstans måste det börja. Allt omhändertagande är för dåligt betalt och det kanske är vår tur nästa gång.

 

LEDARE: Äntligen satsas det på kommunalarna! 

 

Marie Winther, 44 år,
under­sköterska, Älmhult:

– Det är bra att undersköterskorna får mer i plånboken, det är inte fel. Vi måste få upp lönen för yrket är inte så attraktivt som det borde vara. Men ob-tilläggen borde höjas också, det är slitsamt för kroppen att jobba kväll och natt.