Ledsagaren Maria Gyllenqvist försöker hålla koll på Yatzy-poängen och hälsar glatt på Sidner Vallentin som just har kommit fram till bordet. 

– Hej min älskling! Nu ska du få lite fika, ropar hon. 

Trots att dagen precis har börjat, har många redan hunnit komma ner till ”terapin” på Hagalids vård- och omsorgsboende i Timrå för att umgås och delta i aktiviteter. 

Ledsagaren Elganesh Haile serverar Bosse Öhlén en ostfralla och kaffe och ger honom en klapp på axeln. 

– Vi fikar, spelar spel, hämtar och lämnar, om det är fint väder går vi ut och promenerar, handlar, pratar, skrattar tillsammans, säger Elganesh Haile på stapplande svenska.

Elganesh och Maria är långtidsarbetslösa och tillhör de första i landet som fått börja på de så kallade extratjänsterna i välfärden. Det är regeringens nya arbetsmarknadsåtgärd som ska ersätta fas 3. Sedan i november har det varit möjligt att söka extratjänster. Timrå var snabbt i   gång och är den kommun som startat flest extratjänster hittills – i slutet på mars hade 25 personer i kommunen extratjänster. Siffran för hela landet är 283 personer. 

Maria Gyllenqvist har faktiskt jobbat i samma byggnad förut, men då inne på avdelningarna. Hon är undersköterska men blev av med jobbet 2009 eftersom hon var timvikarie och kommunen satsade på att ge heltid till fast anställda. Sedan dess har hon varit arbetslös i olika åtgärder. Innan hon började sin extratjänst inom ledsagarservicen i januari var hon fas 3-placerad på en second hand-butik. 

– Egentligen är det inte så stor skillnad utan helt plötsligt kallar man det extratjänster i stället för fas 3. Skillnaden är väl att man känner att man har en anställning. Men det är inte a-kassegrundande. Och det ger inte mycket mer i plånboken, säger Maria. 

Hon tjänar 75 procent av lägstalönen i det stora SKL-avtal-et – drygt 13   000 kronor före skatt. 

Elganesh Haile kom till Sverige för fem år sedan och har tidigare praktiserat inom kyrkan och på äldreboende. Hon började sin extratjänst i mars.

– Jag blir glad av att få arbeta, om jag får ha praktik blir jag också glad, jag vill lära mig mer svenska. Och jag tycker om att jobba med gamla människor, säger hon.

Det var i höstas som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) meddelade att regeringen nu börjar fasa ut fas 3 och ersätter med bland annat extratjänster i välfärden. Som exempel på arbetsuppgifter nämnde hon duka fram mat och fylla på förråd på äldreboenden. Kommunal påpekade då att om den ordinarie personalen inte hinner med det, så är de för få. Det är nämligen precis som med fas 3 så att extratjänst-jobbarna inte får utföra samma arbetsuppgifter som ordinarie personal. Kommunal menade också att personalen inom vård och omsorg är för pressad för att hinna med att handleda och att extratjänster inte alls lämpar sig där. 

Det blev inte som Kommunal ville, men i Timrå måste det lokala facket godkänna alla extratjänster. Därför har de flesta hamnat på ledsagarservicen, som hör till arbetsmarknadsenheten och där alla har någon form av subventionerad anställning. För Maria Gyllenqvist känns det bättre att ha en extratjänst än att bara gå hemma. Och hon gillar jobbet. Men hon tycker att det känns surt att det arbete hon gör på ledsagarservicen inte värderas som ett riktigt arbete. Däremot tycker hon inte att det ska vara extratjänster inom vård- och omsorgen.

– Då ska man gå på en riktig lön. Där kan man ha sådana som arbetsprövar och praktikanter som gör pysseljobben. Inte utbildad undersköterska eller kommunalare över huvud taget för då är det ju utnyttjande av arbetskraft. 

Extratjänster

Arbetsgivaren får särskilt anställningsstöd motsvarande 75 procent av heltidslön.
Extratjänsterna löper på ett år, med möjlighet till ett års förlängning.
Avtalet som gäller är BEA, som är till för arbetsmarknadsåtgärder. 
Där finns ingen lägstalön och företrädesrätten i LAS har avtalats bort. 
SKL och Kommunal rekommenderar att det sluts lokala kollektivavtal, men det finns inget sådant krav.
En skillnad mot fas 3 är att den som får en extratjänst får en avtalsenlig pensionsgrundande lön med rätt till semester. Man har också rätt till ob-ersättning, till skillnad från i fas 3.