En solig fredag i april står det plötsligt klart att 400 000 välfärdsarbetare har fått ett nytt avtal. Och inte vilket avtal som helst. I snitt får alla 520 kronor i reallöneökning. Därutöver får alla som har en undersköterskeutbildning 500 kronor extra under det första året. Avtalet är nämligen treårigt. År två får alla undersköterskor med undersköterskeutbildning 180 kronor utöver märket och år tre får undersköterskorna 150 kronor utöver det som då blir märket.

Avtalet är intressant på många sätt. Dels är det treårigt, samtidigt som de flesta andra förbund tecknat ettåriga avtal. Dessutom har Kommunal lyckats få igenom den satsning på undersköterskorna som varit föremål för så många diskussioner under våren. Och satsningen blir ordentlig. Förbundet hade krävt 400 kronor extra, men nu blir det 500 kronor under det första året och ytterligare pengar både år två och tre. Det måste sägas vara en anmärkningsvärd framgång för Kommunal.

Det nya avtalet gäller från den 1 maj och innan varje medlem får sin nya lön ska allt förstås förhandlas lokalt. Avtalet är också ett genombrott vad gäller rätten till heltid. Ett första steg till att bryta värdediskrimineringen har nu tagits. Äntligen har arbetsgivarna förstått att högre löner behövs för att kunna rekrytera undersköterskor och att alla som vill ska ha rätt till heltid.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund sade också på presskonferensen att ”förbundet nu börjar ett arbete för att arbetsmiljön för medlemmarna ska bli bättre och att heltid inte införs på bekostnad av arbetsmiljön”.

När avtalet blev klart hade Kommunals avtalsdelegation varit inkallad sedan i tisdags. De förhandlade ända in i kaklet och nu sent på fredag eftermiddag den 29 april blev Kommunal och SKL alltså överens.

Avtalet är viktigt på många sätt. Nu blir det möjligt att locka fler undersköterskor till vård och omsorg. Nu får landets välfärdshjältar mer pengar i plånboken i slutet av varje månad. Så välförtjänt, så bra!