KA:s granskning visar att medellönerna ökat mest i Gävle med 1 223 kronor mellan 2014 och 2015. Där gör kommunen årliga lönekartläggningar för jämställda löner. I fjol ökade undersköterskornas medel­löner med 907 kronor. Eftersom yrkesgruppen är stor bidrar satsningen till att medel­lönerna ökar rejält för Kommunals yrken.

– Det är jätteroligt. Men vi kan inte ta åt oss äran, det här har arbetsgivaren gjort när de tittat på jämställda löner, säger Kommunals Ina Fagerlind.

KA:s lönegranskning bygger på offentliga uppgifter som samlats in från landets samtliga kommuner. Här på ka.se listar vi medellönerna för 14 yrken (se länklista). Lönerna gäller 2015.

2015 sköt Gävle till extra pengar för att höja undersköterskornas löner utifrån en arbetsvärdering. Trots det anser Ina Fager­lind att höjningen skett på bekostnad av lägre löneökningar för barnskötare, vaktmästare och andra:

– Kommunen går med plus, då skulle man kunna satsa mer på lönerna.

Även om undersköterskornas löner höjts anser Ina Fagerlind att det finns en värdediskriminering.

– Jag har en känsla av att vissa alltid kommer lägre. Ett nytt system med bättre regler tror jag skulle bli mer rättvist.

Gävles förhandlingschef Maria Hill­bom:

– Vi gjorde ett medvetet val utifrån jämställdhetsperspektiv. Vi är jätteglada över att vara ledande på medellönenivå, säger hon. 

Men hon anser att värdediskrimineringen finns kvar.

– Det handlar om synen på arbetet som bedrivs inom omsorgen kontra till exempel industrin. Och det är ju den retorik­en som Kommunal har. Vi försöker göra det jämställt på olika sätt både värderings-, löne- och villkorsmässigt. Om det vore enkelt, då hade vi varit hemma för länge sen. 

Maria Hillbom tror inte att undersköterskorna i Gävle har jämbördiga villkor med motsvarande manligt dominerade yrken.

– Vi är inte ända längst fram, det handlar om var kvinnor väljer att jobba och var män väljer att jobba. Undersköterskor är mest kvinnor. 

Hon vill inte uttala sig om huruvida fler män i gruppen skulle dra upp lönerna.

– Vi vill ha in fler män i yrket. Könsblandade grupper vinner man mycket på inte bara lönemässigt. Men offentlig verksamhet ser ut så här, det är inget som vi löser själva.

Kommunal hävdar att andra grupper fått stå tillbaka och Maria Hillbom bekräftar det.

–Vi gör lönekartläggningar varje år, vi tittar vilka som ligger bättre respektive sämre till. Till exempel barnskötarna fick inte lika mycket för att de tjänade bättre.

Maria Hillbom anser dock inte att kommunen kan lägga mer pengar på löner.

– Vi förhåller oss till det märke som den konkurrensutsatta industrin sätter. Vi har en samhällsekonomi som vi som stora arbetsgivare måste förhålla oss till.