När Anna Sundberg var ung konverterade hon till islam och gifte sig med en militant islamist. Hennes man organiserade terrordåd och gladdes åt civila dödsoffer. 

Efter 16 år övergav hon islamismen och slutade helt att vara muslim. I ”Älskade terrorist” berättar hon om sitt liv.

Den här boken har gjort många människor arga. Exponeringen av Anna Sundberg upprör. Att hon, som gett aktivt stöd åt terrorister, ger ut en bok med ett stort snyggporträtt som omslag. Att hon sitter i tevesofforna och berättar.

Det upprör också att blonda Anna kan dela sin livshistoria och räkna med att bli förlåten, när en kvinna med invandrarbakgrund skulle dömas mycket hårdare.

Jag läser gärna berättelser om andra människors liv, oavsett om de är föredömen eller inte. Varje berättelse lyser upp en nytt litet område, och när många berättelser läggs till varandra bildas en större ljuskägla som gör att jag kan förstå lite mer av världen.

Den här boken lyser inte upp så mycket som jag hoppades. Anna Sundberg är helt enkelt svår att begripa sig på.

Hon framställer det som att hon var närmast psykotisk när hon konverterade till islam. Att slump och tillfälligheter gjorde att hon blev kvar. Och att hon hoppade av för att – ja för vad? För att hon längtade efter att lyssna på musik?

Terrorism är ett glödhett ämne just nu och vi vill så gärna ha ett svar på frågan hur en människa kan se våld och terrordåd som något bra. Anna Sundbergs berättelse är spännande och man slukar den i sökande efter ledtrådar och beröringspunkter.

Men kanske hade det varit bättre om hon hade väntat några år med att berätta, tills hon kunnat ge bättre svar. Hon medger själv att hon har svårt att förstå sina handlingar. Journalisten och medförfattaren Jesper Huor skriver också att han har svårt att förstå Anna Sundberg helt.

Men jag får ändå med mig några små ljuspunkter från boken: Om hur det är att hitta systerskap i religionen. Om att leva primitivt i en liten by i Georgien. Om livet i ett syriskt fängelse.

Om jag läser fler berättelser kanske jag så småningom kan förstå. Åtminstone lite.