Det var Snapchat som gällde. När nyheten om Prince död blev officiell räckte det inte med de obligatoriska minnesorden. För att greppa det ogreppbara behövdes människor. Snapchat fylldes med korta klipp på dansande fans i Harlem, ringlande köer till skivbutiker och vänner som sjöng Purple Rain under lila droppar. För en artist som under sina sista år försökte radera all sin närvaro från internet är det, mitt i sorgen, lite komiskt.

Teknikutvecklingen visar ingen nåd. Förändras eller dö brukar det sägas men för artisten Prince handlade det inte om att bli omsprungen från en värld i omvandling, det handlade om principer. När han konstaterade att internet var över var det ett finger till Google, Apple och alla skivbolag som tjänade på streamingtjänsternas expansion. Spelar ingen roll hur mycket världen har förändrats. Bli aldrig överkörd.

För arbetare överallt är det ledordet. Det ska åkas taxi, ordnas med hemstädning och läxhjälp till barnet direkt genom mobilen. Till en så låg kostnad som möjligt. Kvar står människor utan sociala försäkringar och en lön som knappt går att leva på. Överkörda.

Men det behöver inte vara så. Teknikutvecklingen som möjliggjort delningsekonomin kan även innebära att resurser effektiviseras. Det samåks, bilpooler växer och människor lånar av varandra. Varför åka till jobbet ensam i bilen när du kan åka med någon som ska åt samma håll? Har du alldeles för mycket prylar i förrådet som inte används? Gå in i en app så hittar du enkelt någon som vill låna utrustningarna. Att dela är inte bara bättre för miljön, det för också människor närmare. Det gäller att organiserade arbetare hittar vägar in i delningsekonomin som inte exploaterar arbetskraften. Fackförbunden behöver hänga med i teknikutvecklingen. För så länge Uber fortsätter vara bekvämt och användarvänligt kommer människor åka svarttaxi.

I Snapchat finns det ett klipp som visar citat från Prince i lila tryck. All good things, they say, never last. Nu när Prince, Michael Jackson och Whitney Houston inte längre är med oss är det svårt att se vad som finns kvar. Det man kan göra är att vårda minnet, vilket kräver mer än korta klipp i snap. Kanske att gå tillbaka in i hjärtat och känna sitt värde. Att precis som Prince se vikten av att människor inte blir överkörda. Att oavsett hur digitaliserad vår värld blir så finns det principer. Teknikutveckling rättfärdigar inte kassa villkor.

Om författaren

Yasmin Hussein går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion.
Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren. Yasmin Hussein är en socialdemokrat med bakgrund i studentrörelsen och arbetar i vanliga fall som kommunikatör för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp.