Marcelo Rojas var styrelsemedlem i Kommunals handelsbolag Lyran, och nekades på onsdagens årsstämma ansvarsfrihet för 2015. Han sitter också i förbundsstyrelsen, och revisorerna rekommenderar Kommunals kongress att inte ge honom ansvarsfrihet där heller, ihop med Annelie Nordström och Cecilia Rohdin.

Marcelo Rojas är även kassör i avdelning Stockholm. Som KA skrev i början av veckan, ville 24 förtroendevalda i sektion Gullmarsplan att Rojas togs ifrån sitt uppdrag som kassör i avdelningen. De ville även att ordföranden Margareta Bohman fråntas sitt uppdrag eftersom hon också satt i Lyrans styrelse. Det avslogs av förbundsstyrelsen. Enligt Annelie Nordström kände de inte till revisorskritiken då.

– Och det finns inte en omedelbar relation däremellan, att om man inte får ansvarsfrihet så fråntas man rätten att ha uppdrag, säger Annelie Nordström på en pressträff på torsdagsmorgonen.

Kommer ni att ta upp ärendet igen?

– Det är inte vi som väcker den typen av frågor. Det kan givetvis medlemmarna väcka igen med ett annat motiv den här gången. Den möjligheten finns ju.

Tycker du att ni skulle ha fattat ett annat beslut om ni känt till revisorernas kritik?

– Jag kommenterar inte det, det är ett ärende som är passerat.

I dag, torsdag, håller Kommunal Stockholm sitt representantskap, motsvarande kongress. Ordförandeposten är uppe för omval, så Margareta Bohman kan ersättas på demokratisk väg. Men Marcelo Rojas är vald på ett år till, och han meddelar via pressekreteraren Kawa Zolfagary att han inte vill kliva av sin post i förväg. Han avböjer en intervju med Kommunalarbetaren, men säger i ett skriftligt uttalande:

”Revisorerna har gjort en grundlig granskning och jag har fullt förtroende för dem. Jag tar ansvar för de fel som uppkommit och tänker fullfölja den process som påbörjats, därför fortsätter jag även i min roll som förtroendevald.”

Sanna Tefke, ledamot i sektion Gullmarsplan och en av de som undertecknade begäran om att frånta Rojas hans förtroendeuppdrag, säger att hon inte har hunnit fundera på om de ska skicka in en ny begäran till förbundsstyrelsen nu när det framkommit nya uppgifter.

– Det får vi diskutera, allt är ju väldigt nytt nu. Men om det är så att det finns nya möjligheter så är inte det omöjligt. Vi får väl se vad som händer i dag också, säger Sanna Tefke.

Hur känns det att Marcelo Rojas ska sitta som kassör i minst ett år till?

– Det blir ju väldigt konstigt. Det behöver inte nödvändigtvis ha med varandra att göra, hans roll som kassör i avdelningen och skandalerna, det är inte i avdelningen de har hänt. Men blir man fråntagen förtroendet på de punkterna så blir det väldigt konstigt om han sitter kvar på det andra, säger Sanna Tefke.