Utökat helgarbete, oregelbundna arbetstider och större arbetsbelastning var priset som personalen fick betala för den heltidsorganisation som Umeå kommun införde inom vård- och omsorgssektorn. Det ledde till stora protester bland anställda och Kommunals Umeå sektion som drivit frågan genom opinionsbildning, påtryckningar på politiker och protestlistor som nära 800 av de berörda kommunanställda skrivit på.

Nu backar arbetsgivaren. Kommunen kommer inte längre hota dem som inte skriver på avtalet inom fem arbetsdagar med uppsägning på grund av arbetsbrist. Arbetsgivaren har också meddelat att de är beredda att diskutera formen för heltidsorganisationen igen.

Alejandro Caviedes, sektionsordförande för Kommunal i Umeå är glad över att medlemmarnas kamp för en bättre arbetsmiljö gett resultat.

– Vi har inlett en dialog med arbetsgivaren för att diskutera hur vi tillsammans kan lösa frågan. Förutsättningen för en sådan dialog var för vår del att hotet om uppsägning skulle försvinna så det är en seger för oss. Men det är tråkigt att det skulle behöva gå så här långt innan arbetsgivaren reagerade på kritiken, säger han.