Ännu en miljöpartist har avgått. Denna gång gäller det handskakning.

I stunder som denna tänker jag på en gammal kollega. Vi kan kalla henne Fatima och vi jobbade flera somrar på raken tillsammans inom hemtjänsten. Somrar när radion aldrig slutade spela ”Umbrella” och jag tjänade in tillräckligt med pengar för att ha råd med Guldpasset till Liseberg. Fatima är precis som jag muslim. Vi äter inte gris och fastar vid ramadan. Däremot hade hon mer tyg runt om kroppen och bad fem gånger om dan.

Hur skakade Fatima hand med män? Hon lyfte handen till hjärtat och log brett med både ansikte och kropp. Det var bara sådär hon gjorde och jag har aldrig haft anledning till att reflektera över detta tills nu.

Politikern Yasri Khan har efter intensiv medial bevakning hoppat av kandidaturen till Miljöpartiets partistyrelse. Anledning: han tog handen till hjärtat och log istället för att skaka hand med en kvinnlig journalist. Det här är en miljöpartist som tidigare skrivit stöttande om Erdogan: den statsledare som just nu försöker rensa bort allt politiskt inflytande kurder har i Turkiet. Yasri Khan har i sociala medier visat en ofattbar naivitet inför en makt som inte tvekar att fängsla journalister och opposition.

Inget av detta är anledningen till att han lämnar alla sina politiska uppdrag i Miljöpartiet. Han avgår på grund av en hälsningsritual.

Kanske är det rätt. Att behandla kvinnor och män likadant är ett rimligt krav att ställa på nån som kandiderar till regeringspartiets styrelse.  Ändå, det är lätt att tala sig varm för mångfald och bredd så länge det inte inkräktar på våra sedvänjor. Här ska alla skaka hand med varandra.

Det är nästan tio år sen den där sommaren som Fatima visade mig hur man tar hand om en brukare. Vi tvättade, duschade och hjälpte brukaren med sin hygien. Det var en man.

Ändå skakade Fatima aldrig hand med främmande män. Vad betyder det?

Kanske orkade inte hon tvätta sig inför bönen eller så var det så hon var uppfostrad att hälsa. Vem vet.

Går det att ha en politiker på denna nivå som agerar på samma sätt? Detta är jag också kluven inför. Hade gärna velat tänka och kanske samtala om detta.

En löjlig önskan i drevets hetta.

Om författaren

Yasmin Hussein går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion.
Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren. Yasmin Hussein är en socialdemokrat med bakgrund i studentrörelsen och arbetar i vanliga fall som kommunikatör för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp.