Ibland kan popstjärnors marknadsföring av sina verk påminna mer om samhällsomdanande profetior än enkla musikalbum. När Rihanna och Beyonce eldar på förväntningarna inför kommande släpp sker det med en så välarbetad precision att bara pr-arbetet borde betraktas som konst.

För tillfället delar alla på internet ett 20 sekunders långt klipp från Beyonce med namnet ”Lemonade” som ingen begriper men som alla ändå är exalterade över.

Kan politiker lära sig något av detta? Hur artister arbetar för att väcka hopp och begär hos sina fans. För människor brinner väl också för politikens kraft?

Förändringarna i Sverige och omvärlden presenteras ofta som oöverkomliga utmaningar. Klimatförändringarna, migrationströmningarna och de djupa politiska polariseringarna som följer med det. Det räckte med desperata familjers jakt på trygghet och säkerhet för att visionen om det gemensamma EU skulle gå i stöpet.

Hur kan politiken väcka hopp i tider som dessa? Statsminister Löfven kan inte precis överraska alla med ett konceptalbum.

Ett steg på vägen till att skapa begär efter politikens möjligheter är genom att lyfta vad det gemensamma kan göra. Stegvis socialingenjörskonst som Karl Popper kallade det. Tidigare handlade det om att införa allmän folkskola, pensionsreform eller andra sociala reformer.

Men vad kan gå under social ingenjörskonst idag? Det behöver inte vara allomfattande eller avancerat som man kan tro. Bland annat kan socialdemokraternas vallöfte om traineejobb och utbildningskontrakt för unga arbetslösa räknas in. Anställning i kombination med utbildning i välfärdssektorn. Eller vad sägs om nyheten att Boden kommun kommer erbjuda anställda undersköterskor betalt studielån för att utbildas till sjuksköterskor.

Dessa satsningar handlar om mer än den ekonomiska nyttan för individen och samhället. Det handlar om att det gemensamma, politiken, tar ansvar för att fler kan självförverkliga sig. Att våga drömma om framtiden.

Så nej, det behövs inte utopiska samhällsförändringar för att politiker ska kunna tävla med popstjärnorna om förväntningar och hopp. Det räcker med att ge undersköterskor möjlighet att vidareutbildas.

Om författaren

Yasmin Hussein går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion.
Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren. Yasmin Hussein är en socialdemokrat med bakgrund i studentrörelsen och arbetar i vanliga fall som kommunikatör för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp.