Katarina Johansson.
Foto: Jan-Åke Eriksson

När vi renoverar andas vi borr- och slipdamm och hanterar färg och lim med lösningsmedel. Vi river ut gamla golv och väggar där det kan finnas asbest eller något annat som i  dag är totalförbjudet för att det är så farligt. 

Efter renoveringen luktar det nybygge – en lukt som betyder att luften är full av partiklar som de nya materialen avger. En del av partiklarna andas vi in, andra äter vi upp när de lagt sig som ett extra pålägg på frukostmackan.

Allt detta påverkar hälsan, både på kort och lång sikt.

– Vi är inomhus 90 procent av all tid, och då spel­ar inomhusmiljön roll för hur vi mår, säger Katarina Johansson. 

Katarina Johansson är miljöjournalist och har just kommit med en bok om hur man renoverar med sunda material och metoder. Idén fick hon när hon och familjen renoverade sitt sommartorp i Småland. Då kände hon sig rätt vilsen:

– Man går där i byggvaruhandeln och vet inte så jättemycket om vad varor innehåller. Man tror väl att det som säljs är noga granskat och godkänt av någon. Jag tror att många lever i den villfarelsen, säger Katarina Johansson.

Men så är det inte, det vet hon nu. Mycket säljs trots att ingen egentligen vet hur det påverkar oss. Och en hel del säljs trots att det finns bevisade hälso­risker. Det gör Katarina Johansson upprörd.

– Det ska inte vara konsumentens ansvar att välja mellan en vara som är farlig och en som inte är farlig. Jag vill ha en skarp lagstiftning och producenter som tar sitt ansvar, säger Katarina Johansson.

Hon hoppas att boken ska göra konsumenterna mer medvetna. Konsumenter som ställer krav sätter press på tillverkare, försäljare och politiker. Förhoppningsvis tas de hälsofarliga bort, och då behöver man inte längre läsa hennes bok för att göra bra val.

 – För det är jobbigt nog ändå att renovera, man ska inte behöva sätta sig in i vad allt innehåller, säger Katarina Johansson.

Det finns material som är bättre för hälsan, och ändå är lika hållbara som de vanligare och farligare materialen. Men dessa kan vara svårare att få tag på, och svårare att få information om: Försäljarna i byggvaruhuset känner inte till dem, vänner och grannar har inte använt dem.

Ibland är de lite dyrare också. Men Katarina Johansson tycker absolut att det är värt de extra pengarna. 

– Ofta är det billigare i förlängningen att göra rätt från början. Om man gjort fel och det ska saneras, då blir det dyrt, säger hon. 

Fotnot: Katarina Johanssons bok heter Rumsrent: Hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem.

Bild: Istockphoto

Tänk på det här

1. Undvik bygg­kemikalier där du kan. Använd till exempel klickgolv, så slipper du lim.
2. Använd aldrig tryckimpregnerat virke till odlingsbänkar och sandlådor.
3. Ha god ventilation när du renoverar. Vänta några veckor med att flytta in efteråt.
4. I byggnadsvårdsbutiker kan du ofta få bra tips.
5. Välj material med lång livslängd, från förnybara källor och som kan återvinnas, återanvändas eller brytas ned.

Byggmaterial och hälsa

Det finns över 50  000 olika byggmaterial på marknaden, och de påverkar oss olika mycket och på olika sätt.
Några verkar direkt och kan ge symtom som huvudvärk och irritation i ögon och slemhinnor.
Andra avger ämnen som samlas i kroppen och får konsekvenser på längre sikt. Vissa hormonpåverkande ämnen som kan finnas i byggmaterial misstänks orsaka till exempel övervikt, astma, allergier, cancer, diabetes, minskad fertilitet och störd utveckling av hjärnan hos barn.