Elva föräldrapar har uttryckt intresse av att få förskola på samiska i Umeå. Och eftersom kommunen är samiskt förvaltningsområde är man skyldig att ordna platser. När KA får tag på Lennart Jonsson har han just varit på en resa till det lilla norska samhället Snåsa, där det finns såväl skola som förskola på samiska.

– Att ha en förskola på samiska handlar i högsta grad om att kunna föra vidare den samiska kulturen, säger Lennart Jonsson och berättar bland annat att fönstren på förskolan i Snåsa för tankarna till en kåta och att man där serverar mat med kopplingar till samelivet.

I Umeå är tanken att förskoleverksamheten ska arrangeras på en avdelning på en redan existerande förskola. Men det knepiga är alltså att få personal.

– Vi håller på att rekrytera just nu. Också outbildad pedagogisk personal kan komma i fråga. Vi har gott hopp om att hitta personal, men hade vi inte öppnat för outbildade hade det varit svårt.

I dag finns samisk förskoleverksamhet på följande platser: Gällivare, Jokkmokk, Karesuando, Kiruna, Malå och Tärnaby i Lappland samt i jämtländska Krokom.

Fotnot: Bilden är licensierad under CC BY 2.5 dk via Wikimedia Commons.