Det är vinnarna som skriver historien. I den världen vi lever i kan det lika gärna översättas till män som hyllar andra män. Ska historien skildras mer rättvist handlar det därför inte bara om att lyfta fler kvinnor utan även om att visa mödorna som tog dem dit.

Om en vecka möts Hillary Clinton och Bernie Sanders i primärvalet i New York. För tillfället leder Clinton mer än dubbelt över Sanders och förväntas ta hem segern i den gamla hemdelstaten. Hon kommer nog också att vinna nomineringen till president och ska vi vara ärliga finns det en rätt trolig chans att hon kommer bli USA:s första kvinnliga president.

Utan att gå in på de politiska skillnaderna mellan henne och senator Sanders går det att dra slutsatsen att hennes strävan att vara omtyckt är svårare än de andra manliga presidentkandidaternas. Duktiga flickor kan respekteras men de är inte omtyckta och är definitivt inte självklara vinnare. De är ambitiösa, flitiga och högpresterande. De jobbar alla dubbelt så hårt som snubbarna för att nå samma position. Inte direkt typen som alla vill dricka öl med efter jobbet.

När historien skrivs är det viktigt att se denna möda. När arbetarrörelsens segrar illustreras är det ofta genom bilder på strejkande industriarbetare eller Per Albin Hansson i statsmannakostym. Männen som byggde det moderna Sverige.

Vad som inte visas är alla utslitna arbetarkvinnor som riskerade lika mycket som männen när de organiserade sig. Tvätterskor, textilarbetare och barnsköterskor. Kvinnor som knogade i hushållet och i dåligt avlönade jobb. Detta samtidigt med slitna kroppar efter flera täta graviditeter i brist på preventivmedel och abort. Dessa kvinnor var lika närvarande som männen när arbetare runt om i landet skapade historia.

Kvinnor som kämpar och överkommer förlust och olyckor ses som något alldagligt. Något självklart. Vi är vana vid detta lidande. Det är något vardagligt över det, lite som att borsta tänderna på morgonen.

En dag kommer kvinnorna i Kommunal få bättre villkor, bättre lön och en framtida pension de kan leva på. Precis som industrimännen. När den dagen kommer är det viktigt att inte bara fira milstolpen att utan även fira vartenda hinder som överkoms på vägen. Så att ingen någonsin glömmer kampen.

Så när Hillary Clinton räcker upp handen och svärs in som landets ledare blir hon inte bara den första kvinnan på den posten. Hennes seger blir även en påminnelse över striden som männen aldrig nedtecknar i historien.

Om författaren

Yasmin Hussein går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion.
Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren. Yasmin Hussein är en socialdemokrat med bakgrund i studentrörelsen och arbetar i vanliga fall som kommunikatör för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp