– Man måste vara så otroligt kunnig för att orka, jag klarade det tack vare att jag jobb­at fackligt, säger han.

Det var översvämning i Skara midsommardagen 2013. Fastighetsskötaren Conny Johansson var ledig, men han ingick i kommunens beredskapsgrupp och tänkte att det är nog bra att åka och kolla till badhuset. Klinkers-golvet i trappan ner till källaren var fuktigt och Conny halkade till.

– Jag ramlade en åtta, nio trappsteg och slog i ryggen. Klart det kändes precis när jag gjort det, men jag tänkte att det går väl över.

Men ryggen blev inte bättre. Efter att ha bitit ihop i två veckor, sjukskrevs Conny för smärtorna. Röntgen visade en misstänkt fraktur på en ryggkota.

– Jag vaknade flera gånger per natt för jag hade så ont, säger Conny Johansson.

 

LÄS OCKSÅ: Afa: ”Inget utbrett problem”

 

Men när han söker ersättning från Afa Försäkring, som ägs av fack och arbets­givare gemensamt blir beskedet att rygg­smärtan inte bedöms bero på arbets­olyckan. Det blir inga pengar från fackets försäkring. Conny Johansson ger däremot inte upp, han överklagar. Och överklagar igen. Och igen. Och till sista ändrar sig Afa – nära två år efter olyckan får han rätt. Då har han slutat sitt jobb som fastighetssköt­are, går på a-kassa och arbetstränar på 75 procent. Han klarar det tack vare en ökad dos smärtmedicin.  

Conny Johansson, som har arbetat fackligt bland annat som huvudskyddsombud, är egentligen inte förvånad över att han tvingades kämpa för att få ut något från Afa. 

– Att man måste överklaga och hålla på, det hade jag hört innan. På sektionen trodde de inte jag skulle få ut något. Det snacket hör man ju på träffar med skyddsombud också, att från Afa får man inget.

På Kommunals förbundskontor arbetar förbundsjuristen Phillip Eldon med att hjälpa arbetsskadade som nekats ersättning att överklaga mot Försäkringskassan eller Afa. Han märker också ibland en uppgivenhet från både fackligt aktiva och medlemmar, men försöker betona hur viktigt det är att ändå anmäla arbetsskador och ansöka om ersättning. Och att det finns bra forskning som visar på samband­et mellan kommunalarnas arbets­miljö och arbetsskador.

– Tanken är att man ska kunna driva ett arbetsskadeärende utan något ombud, men så ser inte verkligheten alltid ut. Jag som jobbar med det här känner till vilka omständigheter och vilken bevisning som har betydelse vid prövningen, för en medlem kan det vara svårare.

Kommunal tar också hjälp av fackets juridikbyrå LO-TCO Rättsskydd för att bistå medlemmar. Där är kritiken mot Afa:s handläggning hård. Juristerna vittnar om att även enkla ärenden, som de förberett noga för att underlätta för Afa:s handläggare, kan ta över 18 månader. Tid som kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för de skadade. En av juristerna, Magnus Eriksson, berättar om ett fall som tog över fyra år. Han förstår inte vad det är som tar så lång tid. 

– Jag har ett fall där det har tagit över fyra år och ett annat på nästan fem år, berättar juristen Magnus Eriksson för tidningen Dagens Arbete

– Ibland är det svårt att förstå vad som tar så lång tid. Det är inte sällan som till exempel färdiga löneuppgifter ligger hos Afa under lång tid och att det är först när man ringer och påminner som något händ­er över huvud taget.

 

LÄS OCKSÅ: Arbetssjuka lämnas utan skydd

 

En del som skadats griper ett sista halmstrå – och anlitar en konsult. Runt den avtalade arbetsskadeförsäkringen har det vuxit fram en brokig skara konsulter som företräder arbetsskadade mot Afa och andra försäkringsbolag, uppger Dagens Arbete.

En del är vinstdrivande, andra arbetar ideellt eller halvt ideellt. De heter saker som Aj personskador och Folkets ombud. Även konsulterna vittnar om tidskrävande processer mot Afa. 

En som i många år pekat på bristerna i skyddet för de arbetsskadade är professor Eskil Wadensjö på Institutet för social forskning vid Stockholms universitet. Han menar att systemet är för splittrat och krångligt och att det riskerar leda till att många missar ersättning de har rätt till. Eskil Wadensjö tror att mycket skulle förändras om den fackliga försäkringen kopplades ihop med den statliga. Det vill säga, den som får rätt till ersättning på det ena stället, skulle automatiskt få den ersättning den har rätt till från det andra. 

– Det går att göra. Vi har föreslagit detta om och om igen. Vi har i dag ett orättvist system där vissa som har kunskap och ork får ersättning medan andra inte får det, säger Wadensjö till Dagens Arbete.

Fastighetsskötaren Conny Johansson kan bara hålla med. 

– Det är kämpigt att hålla på att fajtas på olika håll, med Försäkringskassan och Afa. Vi får höra att vi är så bra försäkrade, men för att få ut något måste du ta strid för det.  Alla orkar inte det.