Till KA nämner hon två saker som de viktigaste att göra som ny bas för Kommunal:

– Den viktigaste förändringen är att städa bort alla skelett i garderoben. Men det handlar också om använda förbundets förtroendevalda mycket mer.

Hon hänvisar till ett långt offentligt Facebookinlägg där hon skriver om sin kandidatur. Hon berättar där bland annat att hon nominerat andra kandidater till ledningen och att det inte fanns på hennes världskarta att hon själv skulle bli nominerad. Hon fortsätter med att bland annat skriva att det viktiga är att ha en kommunikation från medlemmarna upp till toppen:

”Inte tvärtom som jag tycker kan ha en tendens att ske allt för ofta. Det är vi som finns på golvet som vet hur de bästa reformerna ser ut för att vi ska kunna utföra vårt arbete bättre och må bättre på våra arbetsplatser.”

Veronica Lindholm är ursprungligen undersköterska och personlig assistent och jobbar än i dag en helg i månaden som assistent på Frösunda omsorg. Hon har suttit i riksdagen sedan 2014, är 31 år gammal och är ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet. Lindholm är också suppleant i socialutskottet. Hon har varit med i facket sedan hon var 17, aktiv sedan hon var 20 och bland annat suttit i avtalsdelegationen och varit regionalt skyddsombud.

Det är sedan tidigare känt att Tobias Baudin, Tina Dahlström och Berit Müllerström nominerats till ordförandeposten. KA har pratat med kongressombud som säger att det utöver dessa tre och Veronica Lindholm finns ytterligare minst en person som nominerats och vill ta uppdraget.

Lena Byström är sammankallande i valberedningen och säger att de inte har hunnit sammanställa hur många nomineringar som har kommit in. Men det kommer de heller inte berätta förrän på kongressen. Hon vill heller inte svara på om de har ställt frågan till fler än Veronica Lindholm om att bli ordförande.

– Jag svarar inte på den frågan, jag har absolut inga kommentarer till det, säger Lena Byström.

Valberedningens förslag på ny förbundsledning och förbundsstyrelse presenteras på Kommunals kongress som inleds den 31 maj.