Nang Wangkhooklang, Lomi Megersa, Anita Abbate och Hong Wan.

Vilka vill ha kaffe? Te? Lomi vill ha te antar jag!

– Ah, vad du förstår mig!

Det är fikarast på Högdalens äldre­boende. Den hemtrevliga doften av Nangs kladdkaka som precis lämnat ugnen blandas med ljudet av kaffebryggare, skratt och tv:n som står på i bakgrunden. På kaffekopparna har Anita skrivit små personliga texter till varje kollega, som hon gav dem på Alla hjärtans dag. ”Vänskap handlar inte om vem man känt längst. Utan om vem som finns där för dig,” står det på Nangs kopp. Det stämmer bra in på de fyra undersköterskorna Lomi Megersa, Hong Wan, Nang Wangkhooklang och Anita Abbate på Högdalens äldreboende i Stockholm. De är nämligen inte bara kollegor. De är också bästa vänner. 

– Jag fick mina systrar här. Det är ett tungt arbete, men vi stöttar varandra hela tiden, berättar Hong.

”Vi hittade varandra genom den här tuffa tiden. Vi hade ingen annan utväg än att stötta, förstå och visa omtanke för varandra.”

I dag trivs gänget bra på jobbet. Men så har det inte alltid varit. I drygt ett år kämpade de med en låg grundbemanning, timmisar som kom och gick och chefer som inte lyssnade. 

När det var som värst var de fyra kvinnorna de enda som var ordinarie anställda på tio boendeplatser. När ingen chef lyssnade på deras rop på hjälp blev de i stället tvungna att hjälpa varandra. 

– Det var jättejobbigt. Men vi fick helt enkelt släppa lite på städ och sådant som inte är direkt livsviktigt. Vi hann inte helt enkelt. Så då fick vi påminna varandra om att ta det lugnt, säger Anita.

– Vi hittade varandra genom den här tuffa tid­en. Vi hade ingen annan utväg än att stötta, förstå och visa omtanke för varandra, säger Lomi. 

I oktober förra året gick verksamheten över från privat till kommunal regi, och med en ny verksamhetschef blev det lättare att gå till jobbet igen. Anita berättar att de då fick fler vika­r­ier och en ny chef som lyssnade på vad de ville. 

– Äntligen började vi kunna andas, säger hon.

Och det märks. Hela rummet andas skratt, kramar och omtanke. Något som smittar av sig även på de boende på hemmet. 

– Vi skojar mycket med de äldre. Och sjunger mycket också, berättar Hong.

Tips: Så skapar de trivsel på högdalens äldreboende

● Hjälp varandra: Se om någon kollega behöver hjälp. Någon kanske har problem med ryggen? Då kan ni hjälpas åt med arbetsuppgifterna. En del moment kanske din kollega inte klarar just nu, andra kan hen hjälpa dig med. 
● Snåla inte med komplimangerna: Visa att ni ser varandra. Ett ”bra jobbat!” kan betyda mycket. 
● Kommunicera mera: Prata direkt med varandra om det är något ni funderar på. På så sätt undviker ni konflikter.
● Umgås på fritiden: Försök lära känna varandra utanför jobbet. När man förstår varandra och vet vad ens kollegor går igenom blir det roligare att gå till jobbet.
● Påminn varandra om att inte stressa: I väldigt stressiga perioder kan det vara skönt med en påminnelse om att andas och ta det lugnt.