Kommunals ordförande Annelie Nordström deltog under fredagsmorgonen på ett seminarium om mediedrev under Grävseminariet i Göteborg. Där berättade hon att hon fick motta mordhot och ta emot öppet hat på gatan under skriverierna om Kommunal tidigare i år.

– Det kom allt fler mordhot mot mig, som ringdes in till våra jourtelefoner och kom in på olika sätt. Det blev till slut så att jag behövde personbeskydd, berättar Annelie Nordström.

Hon berättar att journalister stod i trappuppgången och att det gjorde henne rädd att inte vara säker på att alla var journalister.

– Den rädslan, när jag visste att det fanns mycket folk i trappuppgången och jag inte visste om de som var där var där för att prata med mig eller skjuta mig. Det gjorde mig väldigt rädd, säger Annelie Nordström.

Hon berättar också att det var folk på gatan som spottade efter henne och kastade saker efter henne. 

– Det var ett slags öppet hat. Jag valde att inte läsa det som rasade på Facebook, hade jag gjort det hade jag säkert varit ännu räddare.

 

LÄS OCKSÅ: Så slog Kommunal-skandalen ner

 

Annelie Nordström berättade att hon i början av skandalen blev rationell, fokuserad och inte mådde dåligt. Men de senaste månaderna har hon känt en stor sorg.

– Det handlar om att efter att ha ägnat hela mitt liv åt den här rörelsen och efter det som jag ändå upplever som en positiv period i Kommunal, där vi har vänt medlemstappet, så ska jag lämna på det här snöpliga sättet. Det känns i mig, säger hon.

Under seminariet, där bland annat Uppdrag granskning-journalisten Janne Josefsson deltog i panelen, fick Annelie Nordström också en del kritik för hur hon hanterade skandalen. Bland annat menade flera av de andra i panelen att Kommunal borde ha varit öppna mycket tidigare och mer tillgängliga för medier.

– Din hantering påminner om det som Håkan Juholt gjorde. Du säger att du inte kan ha koll på allt och sen ta dig på hjärtat och be om ursäkt. Då funkar ju inte det, om du menar att du inte har något att be om ursäkt för, säger Janne Josefsson.

 

NORDSTRÖM: ”Jag började bygga på osund grund”

 

Annelie Nordström svarade att hon aldrig har påstått att hon inte gjort fel eller att hon saknade ansvar för det som hänt. Hon sa också flera gånger att hon inte är skyldig att förklara sig inför allmänheten, utan för Kommunals medlemmar. 

– Jag är inte vald av allmänheten, jag är ordförande i en förening och mitt uppdrag är att svara gentemot medlemmarna, säger hon.

Annelie Nordström medgav också att Kommunal tog in hjälp utifrån för att hantera mediestormen och försvarade det med att många på kommunikationsenheten var nyanställda och att det behövdes hjälp utifrån. 

– Vi tog givetvis hjälp av en person utifrån när detta var ett faktum, för att ha en second opinion. Kommunikationschefen hade varit anställd ett halvår och vi hade många andra nya medarbetare. Vi hade stort behov av hjälp utifrån.