Bröderna Gummi och Kiddi har inte pratat med varandra på 40 år. Problematiskt, eftersom de är varandras enda grannar i en ödslig isländsk dal. Där går de och blänger över stängslet, samtidigt som de tar hand om sina älskade får. När djuren drabbas av en fruktad hjärnsjukdom hotas hela tillvaron. ”Varför avlivar de inte oss också? Och gör slut på allt”, som Kiddi säger.

Bland män och får är en väldigt fin film. Brödernas öde berör, och bilderna av det karga isländska landskapet är magnifika. Regissören Grímur Hákonarson krånglar inte till det, han berättar sin historia rakt upp och ner enligt genrens konventioner. Åtminstone fram till slutet, som kommer överraskande. Ibland känns det lite väl tillrättalagt. Jag vet inte om jag köper att den saktmodige Gummi hyser sådan kärlek för fåren – att de ska dö är ändå en del av hans affärsidé. En verklig Gummi hade nog snarare bölat för sitt produktionsbortfall.