Attendo, Capio och Humana är tre företag inom vård och omsorg som har sålts till Stockholmsbörsen och värderas till mer än 20 miljarder kronor, skriver Dagens Samhälle. Friskolekoncernen Academedia och omsorgsföretaget Team Olivia väntas säljas inom kort. 

– Min gissning är att riskkapitalbolag inte finns kvar som ägare till välfärdsbolag när året är slut, säger Per Strömberg, professor i riskkapital vid Handelshögskolan i Stockholm till tidningen.

Företrädare för riskkapitalbolagen säger att den främsta orsaken till försäljningarna är att det inte finns en majoritet mot vinster i välfärden i riksdagen. Per Strömberg tror dock inte att den politiska risken är helt borta.

– Ingen ville ta i de här bolagen efter Carema. Att de går att sälja nu innebär att man bedömer att nya regleringar inte kommer att påverka. Men något lär ju komma ur utredningen (regeringens utredning om LOV och vinster i välfärden, reds anm). Och det finns ju inga nya riskkapitalbolag som vill köpa.

En annan orsak till försäljningarna är att riskkapitalbolag i normalfallet äger företag i fem till sju år eftersom deras fonder, de egentliga ägarna, lever i tio år.

Riskkapitalbolaget Triton Partners har trots detta inga planer på att sälja Ambea som driver bland annat Vardaga (tidigare Carema). En orsak är att ägarna ägnade sig åt krishantering i stället för att utveckla verksamheten i samband med Caremaskandalen.