I världens största fotbollsliga är det numera inte så ovanligt att rika oljemagnater och annat fint folk handlar med fotbollsklubbar och stjärnspelare som vi andra handlar mjölk, smör och Skogaholmslimpa i den lokala mataffären.

Men medan pamparnas cynism ökat är det fortfarande samma arbetarklass som betalar inträdet på lördagarna och som stöttar sitt lag i vått och torrt. De har knappast blivit rikare.

1964 spelade Gerry and the Pacemakers från Liverpool in sin hit “You’ll never walk alone”. Den strofen återfinns numera på Liverpool FC:s klubb-emblem.

Jag kom att tänka på den gamla 60-talshiten i samband med skriverierna om Kommunal i början av året.

Tusentals medlemmar försvann på en vecka efter avslöjanden om spritfester för medlemmarnas pengar. Klart man blir sur. För någon med en bussförarlön finns det lite mindre utrymme för dylika utsvävningar. Vem representerar mig och mina intressen? You’ll never walk alone, är det så?

Det är lätt att känna sig ensam därute i vardagen.

När jag började köra buss 2008 hade jag och mina kollegor några kilometer till trafikledningen i Karlstad. Nu har vi 25 mil. Ringer man till Göteborg för att fråga något om hållplatsstolpen i Bomtorp blir svaret ofta bara ett förvirrat knaster i luren.

Centraliseringar är säkert bra för företaget. Men för oss förare, som ibland vill ha något mer än den rutinmässiga trafikupplysningen av typen ”Allt ser bra ut”, som en klapp på axeln, blir det kollegiala oerhört betydelsefullt.

Mina mentorer, när jag en gång i tiden tog mitt busskort, framhöll ofta att det absolut bästa med att köra buss var just den sociala biten. Sammanhållningen mellan chaufförerna och det dagliga tugget i lunchrummet. Man fanns där och ställde upp för varandra.

Så är det fortfarande.

Liverpool FC är inget utan sina fans – och ett fackförbund är heller inget utan sina medlemmar.

Det är väl, om något, en bra anledning till att INTE begära utträde ur facket? 

 

PS: Snart tussilago, lärkor, premiär på Stora Valla – och en blomrabatt som inte riktigt är sig själv. Här ska det påtas!