Jag har varit medlem i Kommunal sen jag började jobba på sjukhuset i Luleå i början av 90-talet. Det är här jag känner mig hemma och nu kandiderar jag till det finaste uppdrag som finns, ordförande för förbundet. Jag tror att den viktigaste utmaningen framåt är att kunna stärka oss tillsammans och fokusera på vårt kärnuppdrag, inte minst efter de senaste månadernas turbulens.

 

DEBATT: ”Vill ta Kommunal tillbaka till rötterna”

 

Det handlar som alltid om vardagen på jobbet, det arbetsplatsnära. Det är där vi ska göra skillnad. Det är bara så vi kommer att lyckas som fackförening, i avtalsförhandlingar, i tvister och med mycket annat. Det är viktigt för alla. En bra och utvecklad välfärd baserad på jämlikhet är själva grunden för ett anständigt samhälle. Och här finns medlemmarna i Kommunal i centrum av allt. I många fall lågavlönade kvinnor som ser till att allt går runt genom att de vänder ut och in på sig själva. Det är vår förbaskade skyldighet att se till så att villkoren blir bättre och att det framförallt blir fler som bemannar välfärden.

Därför blir jag så arg när våra gemensamma pengar försvinner iväg som vinstutdelningar till välfärdskapitalisternas fickor. Jag var med och tog fram LO:s förslag om att begränsa vinsterna i välfärden och har kämpat för att få genomslag för det. Det är ingen lätt match, även om vi har kommit en bit på vägen är det långt kvar.

 

DEBATT: ”Välj inte en ombudsman!”

 

Vi som är medlemmar i Kommunal påverkas mer än de flesta av politiska beslut. Vi måste vara med och se till så att politiken går åt rätt håll för annars drabbar det oss alla. Därför är den facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna viktig. Men vi är inte ett politiskt parti, vi är en fackförening. Det är viktigt att hålla på den rågången. Vi ska heller aldrig ducka för Socialdemokraterna utan istället ta rejäla fighter med dem när det behövs. Men vi måste också se till att inte andra får makten, det skulle vara ödesdigert för medlemmarna. Hotet från borgerligheten och särskilt från Sverigedemokraterna är stort. 

Vi måste i vårt fackliga arbete och på andra sätt göra allt för att komma åt de stora orättvisorna i samhället som särskilt drabbar Kommunals medlemmar. Ojämlikhet och ojämställdhet är som gift. Att ens livschanser och välmående ska bestämmas av vem ens föräldrar är eller om man är kvinna eller man är helt oacceptabelt. Idag värderas kvinnors arbete, tid, intressen och mycket annat mindre än mäns och det kan vi aldrig gå med på. Det handlar om klass och kön. Makt måste omfördelas i hela samhället. Här har Kommunal en oerhört viktig roll att spela.

 

DEBATT: Är det Tobias Baudin vi vill ha?

 

Jag har lärt mig mycket av min tid både från det lokala fackliga arbetet i Norrbotten och från Kommunals och LO:s ledningar. Jag vill ta med mig alla de erfarenheter jag har och mitt brinnande engagemang och bidra till att medlemmarna ska få det bättre och att Kommunal ska växa. Det är bra att det finns många kapabla kandidater till ledande positioner i vårt förbund. Jag välkomnar en öppen diskussion om Kommunals utmaningar och framtid.

Det kommer inte att bli lätt och det kommer inte att vara en rak väg, men jag ser med glädje fram emot att få chansen att få tackla utmaningarna tillsammans med alla duktiga ombudsmän, förtroendevalda och andra i förbundet.

 

Tobias Baudin
förste vice ordförande LO