Kommunalarbetaren skrev i somras om strumpbråket vid Nybodagaraget då Keolis nya uniformstvång infördes.

Förare blev hemskickade för att de inte kom till arbetet med svarta strumpor i skorna. Det var heller inte tillåtet att köra i sandaler.

De 14 förare som blev hemskickade fick löneavdrag. Dessutom fick 7 av dem en skriftlig varning.

 

LÄS MER: Fick löneavdrag efter strumpbråk

 

Tvisten hamnade till slut i central förhandling mellan Kommunal och Keolis. Kommunal krävde att varningarna skulle tas tillbaka och att löneavdragen skulle återbetalas. Dessutom krävde förbundet att Keolis betalar 1500 kronor i skoersättning för förarnas mörka sommarskor och 1500 kronor i ersättning för deras vinterskor.

Parterna har inte kunnat enas och frågan var på väg till Arbetsdomstolen för avgörande.

Men nu har Keolis gått med på att dra tillbaka varningarna och betala tillbaka löneavdragen. I gengäld avstår Kommunal från kravet på skoersättning till förarna.

Christer Swanson, som själv fick löneavdrag och en varning som senare togs tillbaka innan den centrala förhandlingen, är nöjd med resultatet.

– Vi har haft en infekterad stämning i Nybodagaraget sedan strumpbråket. Nu får vi en chans att komma vidare. Vi ska ju kunna samarbeta lokalt mellan fack och ledning.

 

LÄS MER: Ingen lösning på strumpbråket

 

Men frågan om sommarens klädsel är inte helt avgjord. Keolis har ändrat i sitt uniformskrav till att OM förare bär strumpor så ska dessa vara mörka. Däremot är det tvång på att ha mörka heltäckande skor.

– På det sättet har de försökt att komma runt problemet. Ingen går ju barfota i ett par läderskor. Sandaler får vi inte ha. Där är vi fortfarande oense men vi ska försöka lösa det lokalt i Nybodagaraget, säger Christer Swanson.