Maria Linussons skivomslag.

Hur kommer det sig att du ställer ut på Kommunal?

– Jag fick tips via en person på Kommunal i Torsby att söka till Runös vintersalong. Jag sökte och kom med, de vill visa bredden inom LO-kollektivet och satsar mycket på konst. Då erbjöd Kommunal mig att hänga upp här. Sedan hösten 2014 har jag haft utställningar kontinuerligt, företrädesvis i Värmland.

Du har målat skivomslaget till jazzartisterna Rigmor och Christina Gustafssons nya skiva, berätta!

– Efter en spelning jag var på gav jag dem varsitt inramat kort av mina målningar. Senare ringde Christina mig och frågade om jag kunde göra ett skivomslag till deras skiva. Hon sa att de älskar allt jag gör. Det var en av mina höjdpunkter i livet, de är ju mina idoler. Skivan kommer i slutet av april och ska säljas främst på konserter.

Hur gick det till när du började måla?

– Jag har tecknat sedan jag var barn. För några år sedan köpte jag akrylfärg och fastnade för det. Jag gjorde en bild av mig och min man som fåglar och det var den första som jag blev nöjd med. Sedan blev det mer och mer, det var som om ett uppdämt behov vaknade. Jag har gjort 64 tavlor sedan 2014. Jag målar på nätterna vid köksbordet när familjen sover.

Hur skulle du beskriva din konst?

– Det är min egen stil. Jag är självlärd och har inte gått någon kurs eller skola. Det är starka färger och naivistiskt, rent påhittat ur mitt huvud. Jag målar mest fåglar, jag har ofta drömt att jag flyger, fast för mig är det människofåglar för det är mänskliga situationer.