– Vi får hoppas att det händer något för sen blir det sommar och då har vi ingen brandkår. Det är hemskt om det skulle bli så men jag kan mycket väl förstå dem, säger Elsa Lundkvist på Kommunals sektion i Ljusnarsberg.

I Ljusnarsbergs kommun finns inga heltidsbrandmän utan 19 deltidsbrandmän varav en är medlem i Kommunal. Nu har alla 19 sagt upp sig vilket innebär att kommunen står utan räddningstjänst från 1 juli.

Peter Jeppsson är medlem i Brandmännens riksförbund. Han berättar att det varit problem i organisationen i många år och nu har han och hans kollegor fått nog.

– Vi har inte blivit lyssnade på, de har inte sett oss. Vi är ont om folk och det är rörigt i organisationen, vi vet inte vart vi ska vända oss om grejer är trasig. Allt tar tid.

Att det finns ont om jobb i Kopparberg gör det svårt att ta ett jobb längre bort eftersom brandmännen måste befinna sig i närheten när de har jour.

– Vi har gett förslag till kommunen om att ha kombitjänster så att några kunde jobba på stationen och kombinera med exempelvis parkjobb. Men nu har de anställt parkarbetare utan att ens blanda in räddningstjänsten.

– Vi gör det här för 24 kronor i timmen. Det går ut över familj och ordinarie arbetsgivare så det går ju till en gräns. Det är inget jobb man måste ha för att överleva.

Ändå hoppas Peter Jeppsson att arbetsgivaren, som finns i Ludvika, ska ta med brandmännen i diskussionerna och försöka lösa situationen.

– Vi vill ha en rejäl planering som funkar för oss. Vi vill inte att kommunen ska stå utan räddningstjänst.

KA har tidigare skrivit om problem i räddningstjänsten i Västerbergslagen, som Ljusnarsberg tillhör. I Fredriksberg sade samtliga deltidsbrandmän upp sig men fick sedan ett nytt avtal som bland annat gav dem högre lön. I Ludvika hade brandmännen stora problem med sin chef och kommunen fälldes för brott mot arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen och kränkning av skyddsombudets ställning.

Britt Marinder (S) är ordförande i Räddningsnämnden Västerbergslagen. Hon säger att de vidtagit åtgärder och bland annat bytt ut den förra ledningen.

– Jag kan hålla med om att vi har haft turbulens så att vi inte ägnat alla kårer uppmärksamhet och där har Ljusnarsberg blivit missgynnat. Men vi har tagit tag i de sakerna.

Vad säger du om att alla sagt upp sig?

– Det här tar jag på största allvar. Därför måste vi komma till förhandlingsbordet och prata om hur vi ska lösa det. Det behövs naturligtvis en kår i Ljusnarsberg.

På måndag ska nämnden träffas och diskutera olika lösningar men Britt Marinder vill inte föregå vilka alternativ som finns. Efter mötet kommer nämnden att träffa representanter för brandmännen, säger hon.

Om kritiken att brandmännen är underbemannade säger hon att det är svårt att rekrytera deltidsbrandmän men att de har kontakt med olika företag för att rekrytera fler.

– Vi är igång med ett helt paket om det här.