KA har tidigare skrivit om satsningen med undersköterskor i Falkenberg och Varberg som utbildats i att rycka ut på vissa SOS-larm. Då stoppades projektet tillfälligt och Kommunal ville se en diskussion med arbetsgivaren om undersköterskornas löner och vad som egentligen ska ingå i titeln undersköterska. Sista mars avslutades förhandlingarna och resultatet blev ett lönepåslag på 400 kronor och en ny titel.

– Det ska heta undersköterska/trygghetsteam. Man har kopplat på ”trygghetsteam” eftersom det är ett uppdrag de utför som gör att de har utökad yrkeskompetens, säger Lena Johansson, ordförande för Kommunal i Varberg.

Är ni nöjda med förhandlingarna?

– Vi hade gärna sett att medlemmarna hade fått ett högre lönepåslag, men det var hit vi kom, säger Lena Johansson.

Lönepåslaget och den nya titeln gäller från 1 april och från igår, 4 april, åker undersköterska återigen ut på larm.