På fredag går nomineringstiden inför Kommunals kongress ut. Runt om i landet håller Kommunals 188 kongressombud på att försöka komma fram till hur de vill att Kommunals nya ledning ska se ut. På måndagskvällen hade kongressombuden från avdelning Väst möte. 14 av 17 ombud deltog, och samtliga enades om vilka de nominerar till ny ledning.  

– Vi var eniga om att vi stöttar Tobias Baudin i ordförandevalet. Det är många som känner att det behöver vara någon från den förtroendevalda gruppen, och då faller de andra kandidaterna bort, säger Anna Skarsjö, kongressombud i avdelning Väst.

 

DEBATT: Är det Tobias Baudin vi vill ha?

 

Som första vice ordförande nominerar de 14 ombuden Lisa Bengtsson, ombudsman på förbundskontoret. Hon rekryterades för några år sedan från Transport för att jobba med organisering.

– Vi tänker att de kan bli ett radarpar. Lisa är ung och kvinna och har tankar och idéer som vi tycker platsar i Kommunal, trots att hon inte är kommunalare från början utan verkat inom ett annat fackförbund. Tobias har tyngden och erfarenheten utifrån förtroendearbetet och Lisa kanske har lite nya idéer. Vi vill ha förändring och nu har vi verkligen möjlighet till det, säger Anna Skarsjö.

Hittills har tre personer gått ut och sagt att de vill bli Kommunals nya ordförande – förutom LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin är det Berit Müllerström och Tina Dahlström, som är ombudsmän på Kommunals förbundskontor. Lisa Bengtsson har tidigare sagt att hon kandiderar till förbundsledningen.

 

LÄS MER: Fler kandidater till ordförandeposten

 

Lenita Granlund har förtroende hos avdelning Väst och nomineras till sin nuvarande post, andra vice ordförande och avtalssekreterare. Tredje vice ordförande föreslås bli Per Holmström, i dag första vice ordförande. Tidigare har tredje vice ordförande också varit förbundskassör men det kommer troligen föreslås för kongressen att förbundskassörsposten försvinner.

Kongressombuden från avdelning Väst har även bestämt sig för att inte nominera sin nuvarande representant i förbundsstyrelsen, Per-Albin Halldin, utan nominerar två nya namn.

– Vi hoppas på förändring, vi vill visa medlemmarna att det inte ska sitta samma förbundsstyrelse kvar efter den här kongressen. Sitter man i en styrelse har man ansvar och alla tycker inte att styrelsen har tagit det ansvaret. Då ska man erbjuda sina platser och gå, eller vara väldigt tydlig med att man gjort fel. Det tycker vi inte att styrelsen har gjort, säger Anna Skarsjö.

KA:s rundringning till ett stort antal kongressombud i samtliga avdelningar visar än så länge att många ännu inte har bestämt sig för vem de vill ska bli Kommunals nya ordförande. Andra väljer att inte uttala sig om vem de bestämt sig för.

Men bland de som uttalar sig är det flest som uttrycker sitt stöd för Baudin. Flera nämner att de inte vill ha en ombudsman som ordförande. Ombudsmän är anställda av förbundet medan förtroendevalda är valda av medlemmar.

Bland de som KA pratat med finns det överlag ett stöd för att Lenita Granlund sitter kvar som andra vice ordförande och avtalssekreterare.