Vid en unik presskonferens på måndagen förklarade ledningarna för Svenskt Näringsliv och LO tillsammans sitt stöd för märket i de avtalsförhandlingar som återstår.

Men enigheten var inte total. I överläggningarna innan presskonferensen diskuterades även Kommunals krav i avtalsrörelsen.

Det hela slutade med att LO ensidigt i överenskommelsen uttalade att de förbehåller sig rätten ”att stötta Kommunal i sin uttalade önskan att höja undersköterskekollektivets löner utöver detta märke”.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal tonar ner Jeppssons utspel

 

Carola Lemne, vd i Svenskt Näringsliv, var försiktig i kommentaren till LO:s förbehåll.

– Svenskt Näringsliv kan inte bestämma vilket avtal SKL ska träffa med Kommunal. Men vi tycker att det är viktigt att märket respekteras. Om undersköterskorna ska få mer bör det ske inom ramen för märket, och då måste andra få mindre. Det är vår uppfattning, säger hon.

Peter Jeppson, är mer uttalat kritisk till Kommunal krav.

– Vi ställer inte upp på att undersköterskor ska ha mer än märket för att Kommunal påstår att de är värdediskriminerade. Vi kan inte gå med på att relativlöneförändringar görs på det sättet, förklarar han.

Peter Jeppsson tillägger att även om Kommunal skulle få igenom en extra satsning utöver märket för undersköterskor i kommuner och landsting, så kommer inte Svenskt Näringsliv gå med att på att Vårdföretagarna går med på detta för privatanställda undersköterskor.

– Vår uppfattning i Svenskt Näringsliv är att märket ska respekteras. Vill några få mer måste andra få mindre inom ramen för märket, slår han fast.