Hur kommer det sig att du gick från polis till undersköterska?

– Jag saknade vårdyrket, jag hade jobbat som undersköterska innan jag blev polis. Sen har det att göra med polisens omorganisation, deras personalpolitik, löner, arbetsuppgifter i förhållande till resurser … Det är också personliga skäl. Jag har två små barn hemma och de betyder mer för mig än att ha ett riskabelt yrke.

Du var med i Dagens Nyheter och lyfte fram att grundlönen som undersköterska är densamma som polis, men att lönen blir högre på grund av bättre OB?

– Jag får det mycket bättre skulle jag säga. Jag jobbar på intensiven i Borås och har en stor möjlighet att påverka min egen inkomst. Vi har önskeschema och jag har mer utrymme för att få ett schema som passar mitt privatliv och min plånbok. Jag började i januari så jag har inte riktigt hunnit känna av exakt vad det kommer stanna på, men säg att det kanske blir 3000 kronor mer i månaden.

Har folk blivit förvånade över att du tjänar mer som undersköterska än som polis?

Ja, jag har absolut mött sådana reaktioner. Varför jag gör ett karriärsteg i sidled och inte uppåt. Men då känner jag att dels har jag möjlighet att påverka det själv, och varje dag nu när jag går hem från mitt arbete känner jag att jag har gjort någonting bra. Jag brinner mycket mer för det här. För mig är arbete inte bara pengar.

Har du nytta av dina erfarenheter som polis när du jobbar som undersköterska?

– Mycket. Jag kan tycka att det har gått åt båda håll. Innan jag blev polis jobbade jag på en akutmottagning och jag hade med mig jättemycket erfarenheter från det in i polisyrket. När man har varit först på olyckor, hur man ska ta människor och hantera stress. Efter att ha jobbat som polis tar jag med mig ett säkerhetstänk. En del patienter man möter eller deras anhöriga kan vara aggressiva av olika anledningar, som polis har jag fått med mig en erfarenhet av hur man bemöter människor i krissituationer.

Det känns som att det finns en del likheter mellan de två yrkena?

Det finns väldigt många likheter. Jag jobbade med ingripandeverksamhet som polis och det är ganska likartade områden eftersom det är akuta skeden. Ibland möter jag samma personer nu som jag träffat ute på stan. Det är en svårighet, att man mött en person tidigare som polis och nu ska möta den som vårdgivare. Man har ju anmälningsskyldigheten som polis och sekretessen inom sjukvården. Det kan bli en intressekonflikt men då handlar det om att vara professionell och lägga polistänket bakom sig.