Det var efter att det kommit fram att Kommunal gett en lägenhet till utrikesminister Margot Wallström som Riksenheten mot korruption inledde en förundersökning om misstänkt mutbrott. Nu har Anders Bergström, som avgick som förbundskassör och tredje vice ordförande i Kommunal, delgetts misstanke för givande av muta, skriver Expressen. Det misstänkta brottet ska ha skett 2014-2015.

Det är oklart om misstanken gäller lägenheten till Margot Wallström och/eller något annat. När lägenhetsaffärerna avslöjades kom det också fram att Kommunal gett en lägenhet till S-politikern Anders Johansson och KF-direktören Tommy Ohlström och hans fru Åsa Ohlström. 

Kommunal vill inte kommentera att Anders Bergström nu är misstänkt för mutbrott.

– Innan det har klarnat mer och utredningen pågår så kommer vi inte lämna några kommentarer. Vi får hänvisa till Anders Bergströms offentliga försvarare, säger Robin Ljungqvist, pressekreterare på Kommunal.

När KA får tag på Anders Bergström på torsdagsförmiddagen vill han inte kommentera uppgifterna.

– Jag har inga kommentarer, säger han.

Åklagaren Alf Johansson vill inte berätta vad misstanken mot Anders Bergström handlar om eller vem som i så fall skulle ha tagit emot mutan. 

–  Vad utredningen om Anders Bergström handlar om kan jag inte kommentera, säger Alf Johansson till KA.

För att en person ska misstänkas för givande av muta behöver det inte vara klart vem som i så fall skulle ha tagit emot mutan. Alf Johanson vill inte svara på om han vet vem han tänker sig skulle ha tagit emot mutan från Anders Bergström. Han vill heller inte svara på om det har hållits några förhör med Anders Bergström.

För att det ska räknas som mutbrott måste det finnas uppsåt. Om den ena parten har haft uppsåt och den som tagit emot inte haft det, döms bara den ena parten.

– Brottet kräver inte att man kan döma någon på den andra sidan. Men oftast är det ju kommunicerande kärl, säger Alf Johansson.

Kan det komma att bli fler misstänkta?

– Det får jag inte kommentera.

Anders Bergströms försvarare Leif Gustafson vill inte heller kommentera vad misstankarna gäller. Men han säger att Anders Bergström förnekar brott.

– Han förnekar det bestämt. Vi säger inte så mycket i dagsläget men vi säger att han har aldrig haft för avsikt att muta någon och har heller aldrig mutat någon, säger Leif Gustafson till KA.

Utredningen förväntas bli klar under våren.