Arbetskläder skulle ha införts inom hemtjänsten senast den 1 januari 2016. Så står det i lagen och den gäller alla kommuner. Trots det säger den borgerliga majoritet­en i Ronneby att man kommer att införa kläderna tidigast i början av 2017.

– Det tar sin tid. Vår tolkning av lagen är att vi vid årsskiftet skulle ha påbörjat arbet­et med att införa arbetskläder. Att hinna med det till det gångna årsskiftet var en omöjlighet, det finns till exempel något som heter upphandling, säger äldrenämnd­ens ordförande Sune Håkansson (M).

 

LÄS OCKSÅ: Många bryter mot lag om arbetskläder

 

Kommunen har ett principbeslut från november 2014 om att arbetskläder ska införas, men det dröjer alltså länge än innan kläderna blir verklighet.

– Det ska inte behöva ta den tiden, säger Kamilla Nordlöf.

Kommunalarbetaren träffar Kamilla och hennes kollega Katarina Ovesson i hemtjänstens lokal i Bräkne-Hoby i västra Ronneby. Lokalen ligger i en rätt sliten gammal lägenhet i ett teglat hyreshus mitt i samhället. Kamilla har jobbat sedan sju i morse och sitter i de kläder hon har arbetat i hela dagen. Hon har klarat sig okej i dag, men både hon och Katarina ger konkreta exempel på hur kläderna kan se ut efter en lång arbetsdag i hemtjänsten.

– Avföring. Kiss. Blod. Spyor. Och även de bakterier som du inte ser tar du ju med dig hem.

Därför byter de alltid om när de kommer hem och tvättar så fort de kan.

– Men då har jag ju redan hunnit träffa mina ungar, säger Kamilla.

Det här är tvärtemot Socialstyrelsens rekommendationer, som bland annat går ut på att kläderna ska kunna bytas oftare än en gång om dagen vid behov och att ombyte och tvätt ska ske på arbetsplats­en. Just för att undvika smittspridning.

 

LÄS OCKSÅ: Nya kläder på gång i Mark

 

Katarina Ovesson berättar att flera av hennes kolleger själva bekostat riktiga arbetskläder, för att ändå ha.

– Men det är inte billigt.

I traditionellt manliga yrken som busschaufförer eller parkarbetare är arbetskläder en självklarhet. Jag frågar Katarina vad hon tror att det kommer sig att det då fortfarande är en stridsfråga inom hemtjänsten.

– Vi är kvinnor och vi säger inte allt för mycket. Man finner sig i det.

Kamilla tar en slurk av det svarta kaffet och skakar på huvudet:

– Men det är fel. Helt fel!

 

 

KOLLA DIN KOMMUN!
Så ser det ut med arbetskläder i:
 hemtjänsten
 LSS-boenden
 äldreboenden

 

Illustration: Christina Andersson