I Kinna hemtjänst varierar det hur mycket arbetskläder de anställda har. I nästan tio år har de fått arbetskläder med jämna mellanrum, säger Catharina Pettersson, Kommunals arbetsplatsombud. I dagsläget har Catharina: två t-shirts, två fleece­tröjor, två bussaronger, en vinterjacka och en vår/höst-jacka. Hon säger att hon behöver ha fem bussaronger för att kunna byta varje dag, och har därför köpt tre själv.

 

LÄS OCKSÅ: Många bryter mot lag om arbetskläder

 

Linnea Persson börj­ade jobba i hemtjänst­en 2012 och fick då 800 kronor att handla kläder för. Det räckte till jeans och jacka. Hon har två bussaronger som hon ärvt av en kollega och kompletterar med privata kläder. Undersköterskorna är glada för Socialstyrelsens föreskrift eftersom nya kläder är på gång i kommunen.

– Vi ser fram emot det väldigt mycket för det är inte roligt att köpa själv. Det är inte billigt, säger Linnea.

Hemtjänsten har även fått skor, men Linnea och Catharina har lämnat tillbaka sina eftersom de inte var bekväma.

Inne i tvättstugan står en ny tvättmaskin som tillkommit med anledning av hygienföreskriften. Än så länge tvättar många hemma eftersom var och en är ansvarig. Men när de får sina nya kläder, som inte ska vara personliga, är det förbjudet att ta hem kläderna.

– Ansvaret att tvätta ligger på oss. Vi måste få till ett system. Men jag tror att det blir jättebra när vi fått tillräckligt med bussaronger. Då kommer de ligga här i olika högar efter storlekar, säger Catharina och visar de tomma hyllorna.

Omklädningsrum finns sedan tidigare och alla anställda har fått varsitt skåp.

 

LÄS OCKSÅ: Här får de ta med smutsen hem

 

I grannorten Fritsla ligger Klockaregårdens LSS-boende. På nedre plan bor äldre personer med behov av omvårdnad. På övre plan bor ungdomar som är ute på mycket aktiviteter. På nedre plan vill de ha arbetskläder, men på övre plan tycker flera i personalen att det är onödigt.

– Vi är ute väldigt mycket med våra bruk­are och det ser så tråkigt ut om det syns att man är personal. Man vill inte sitta på restaurang i vårdkläder, säger Sandra Ström som jobbar på övre plan.

Nu hoppas hon att de kan få vardagliga kläder och inte bussarong och liknande som hittills funnits i utbudet. Elisabeth Johansson på ned­re plan har tidigare fått en vårdklänning och en fleecetröja. Varje dag tvättar hon klänningen på jobbet, men här saknas omklädningsrum och förvaringsutrymmen. Elisabeth brukar byta om i en stor garderob.

Kommunchefen Haleh Lindqvist säger att kläderna dröjer eftersom en entreprenör har överklagat kommunens upphandling. Ärendet ligger i förvaltningsrätten. Så fort beslut kommer ska nya kläder köpas in, säger Haleh Lindqvist. När hon började sitt jobb för 5,5 år sedan såg hon att vissa enheter hade arbetskläder och andra inte.

– Jag tyckte det var oacceptabelt. Vi ligger efter, männen har haft försprång inom till exempel Byggnads. Där är det reglerat, det är det inte inom hemtjänsten. De kanske måste ha broddar på vintern men det ses inte som ett arbetsverktyg.

 

KOLLA DIN KOMMUN!
Så ser det ut med arbetskläder i:
 hemtjänsten
 LSS-boenden
 äldreboenden

 

Illustration: Christina Andersson