I förra veckan meddelade LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin att han kandiderar till att bli Kommunals nästa ordförande. Nu får han sällskap i den kampen av Berit Müllerström och Tina Dahlström. Dahlström är ombudsman på Kommunals kommunikationsenhet och Müllerström är enhetschef för organisationsutvecklingsenheten på Kommunal. De har båda sin hemvist i samma avdelning, Vänerväst. Berit Müllerström säger att hon har fått frågan från ombud från flera delar av landet och upplever att hon har ett stort stöd.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi just nu återskapar förtroendet för Kommunal, både medlemmarnas och omvärldens. Jag är vårdbiträde och har jobbat inom äldreomsorgen och vet att närvaron på arbetsplatserna är väldigt viktig. Det är nödvändigt att vi blir starka på arbetsplatsen, säger Berit Müllerström till KA.

 

LÄS MER: Flera nya vill in i Kommunals ledning

 

Hon säger att hon som enhetschef på organisationsutvecklingsenheten jobbar med Kommunal som organisation och medlemsrekrytering och att hon vet hur man ska göra för att återskapa förtroendet och få fler att vilja bli medlemmar.

– Jag kommer naturligtvis också ta fajten för jämställda löner och har jobbat väldigt hårt med jämställdhetsfrågorna. I det ingår också att hela tiden titta på representation, både vad gäller kvinnor och män men också andra grupper, så att Kommunals beslutande organ speglar medlemskåren och att få fler utlandsfödda representerade i vår förening. Där har vi ett stort jobb att göra, säger Berit Müllerström.

Berit Müllerström började som vårdbiträde inom äldreomsorgen 1977 och blev fackligt aktiv några år efter. Sedan 2008 jobbar hon på Kommunals förbundskontor och är sedan 2010 enhetschef på organisationsutvecklingsenheten.

 

LÄS MER: Baudin kandiderar som ny ordförande

 

Men även Tina Dahlström, ombudsman på Kommunals kommunikationsenhet och tidigare avdelningsordförande i avdelning Vänerväst, seglar upp som en kandidat till ordförandeposten.

– Det finns ett stöd för mig, säger hon till KA.

Flera ombud från hennes hemmaavdelning Vänerväst vill se Tina Dahlström som ordförande. Ett av dem är Bo Johansson från Falköping.

– Hon skulle bli en lysande ordförande, säger han.

Men också andra avdelningar har hört av sig och vill se Dahlström på ordförandeposten, enligt Tina Dahlström själv.

Vad gör dig lämplig som ordförande?

– Det som de som vill nominera mig lyfter fram är hur viktigt jag tycker att det är med medlemsperspektivet, hela tiden. Som avdelningsordförande såg jag till att hela tiden ha regelbundna träffar med medlemmar ute på arbetsplatserna.

Men avdelning Vänerväst är splittrad. Det finns också ett stöd för LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin i avdelningen, enligt en källa.

Tina Dahlström är barnskötare i botten. Hon var avdelningsordförande i 10 år, först i avdelning Älvsborg, som sedan blev avdelning Vänerväst. Det senaste året har hon jobbat med medlemsfrågor på Kommunals kommunikationsenhet.