Det är ingen vardagsträning. Och jag fattar verkligen att det bara är en bråkdel av oss träningstokiga som har råd eller möjlighet till sådana extravaganser.

Därför blir jag beklämd när jag läser tidningarnas så kallade Hälsobilagor. Dagens Nyheter hade en för några veckor sedan. Fokus Hälsa hette den – men hur vi än letade så var det väldigt lite hälsa på tidningssidorna. Fokus låg i stället på prestation och utseende, maraton och swimrun, specialkost och superduperskor för långlöpare. 

”Fasen, suck alltså”, sa min vän, den sansade ultralöperskan och hållbarhetsföreläsaren Ann-Sofie Forsmark.

”Det här är inte hälsa. Det är prestation. För den som behöver förbättra hälsan och komma i  gång och har ont om pengar så är det både en hög tröskel och väldigt lång väg att nå till att kunna springa ”Stockholm Marathon för nybörjare”.

Låt oss vara tydliga: Prestation och utseende är inte hälsa. Jag skulle snarare säga att det är motsatsen. Det är ingen slump att 80-90 procent av alla ätstörningar finns inom idrotten. Jag ser hur en bekymrande stor del av mina träningskompisar blir besatta av maten. Stort fokus ligger på att bli snabbare, ha bättre tider, hitta det perfekta löpsteget. Men till vilken nytta? Blir vi lyckligare? Knappast. Mår vi bättre? Ett tag, kanske, men sedan – pang! – kommer skadorna. Hälsa är inte att pressa sin kropp till det yttersta. Hälsa stavas p-l-a-n-h-u-s-h-å-l-l-n-i-n-g. Kroppen ska hålla, inte bara för det här häftiga loppet utan resten av veckan, månaden, året, ja hela livet! Då kan man inte satsa allt nu. Det där är bara trams. Satsa lagom! Och njut!

Vi måste höja statusen på vardagsmotionen! Det är inom vardagsmotionen som de riktiga hälsovinsterna finns! Både för dig och mig och för samhället i stort. Jojoträning gör ingen glad. Kontinuitet är mitt nya favoritord.

Ni vet, sådant som blir gjort, sådant man klarar av att göra, varje dag och varje vecka. Oavsett om livet kommer emellan, om lillskrutten eller gamla mamma blir sjuk, om det kör ihop sig på jobbet eller allt det där andra som är en del av livet.

Vardagsmotion. Vardagsglädje. Vardagsstyrka. Vardagskickar. Det är hälsa på riktigt.

 

PS: Enligt WHO kommer var fjärde svensk att vara fet om femton år. Sverige är ett av de länder där fetman ökar snabbast. Alarmerande.