Tillsammans med huvudskyddsombudet Lisbeth Nord har du nyligen vunnit en facklig seger – berätta!

– Efter nästan två års kamp – genom insändare, artiklar i lokaltidningen och samtal med kommunala politiker och tjänstemän – har kommunen nyligen annonserat efter en barnskötare på heltid. En tillsvidareanställning dessutom – det är verkligen jättekul! Vi har lyckats ändra synen på oss barnskötare.

Har inte barnskötare fått tillsvidareanställningar tidigare? 

– Det har varit omöjligt i Falköpings Kommun de senaste åren. Att alla tjänster ska tillsättas av förskollärare har varit ett uttalat mål fram till nu. Eftersom det inte finns tillräckligt många att anställa har vi barnskötare fått fylla luckorna som uppstått. Att få jobba på timmar eller kortare vikariat när vi faktiskt är yrkesutbildade tyckte vi var orättvist!

Hur gjorde ni?

– Vi började med att sätta ord på varför alla behövs. Vi är också utbildade och gör stor skillnad ute i verksamheten. Samtalen med makthavare och arbetsgivarrepresentanter förberedde vi noggrant. Slipade på argumenten och var noga med ha på fötterna och att hålla en god ton. Att inte vara rädd för att föra fram sina åsikter är mitt främsta råd till andra. Och att inte ge upp – det lyckas till slut!

Vad händer härnäst?

– Inom äldreomsorgen får alla vikarier några dagars introduktion innan de får börja arbeta själva. Inom barnomsorgen däremot kan vikarierna börja jobba direkt. Det tycker inte vi är riktigt juste mot verksamheten. Så att skapa någon typ av introduktion till vikarier i förskolan är nästa mål att jobba mot.