Föraren Jan-Erik Persson rullar ut från garaget med bussen som ska starta på linje 3. Ombord väntar Keolis vd Magnus Åkerhielm och affärsområdeschef Stefan Gustavsson med en blomsterbukett att lämna över till den första resenären som kliver ombord på bussen.


Torbjörn Glad.

Övertagandet av trafiken har skett rekordsnabbt, på grund av Förenade Buss dåliga ekonomi. Keolis skulle egentligen ha tagit över den 13 juni men gick med på att ta över redan den 28 februari.

– Vi började diskutera detta i december. Utan förarnas anställningstrygghet och välvilliga inställning till Keolis hade det inte varit möjligt för oss att ta över så här snabbt, säger företagets områdeschef Torbjörn Glad.

Förenade Buss tog över stadstrafiken i Karlstad från Nobina den 1 juli 2013. Den gången fick inte Kommunal med kravet om övertag­ande av personal i upphandlingen. 

Tanken var att Förenade Buss skulle köra fram till 2021. Men på grund av ekonomiska problem bröts kontraktet hösten 2014 och det blev en ny upphandling med trafikstart juni 2016.

– Vi uppvaktade Karlstadsbuss som genomförde upphandlingen och krävde på nytt att övertagande av personal skulle vara med som ett krav, säger Mikael Becker.

Karlstadsbuss sa först nej, men gick med på att träffa Kommunals jurist Oskar Taxén som lyckades övertyga dem om att det är möjligt enligt lag och EU-rätt att ställa krav om övertagande av personal.

– Det var en stor framgång för oss. Jag kommer ihåg den sköna känslan när vi kunde informera våra medlemmar om att allas anställningar var tryggade i upphandlingen. Beskedet blev mycket uppskattat, säger Mikael Becker.


Staffan Sandström.

På grund av Förenade Buss ekonomiska problem blev det också krav i upphandlingen att ta över bussar och depå.

– Jag kan tycka att det är lite synd att alla nu talar om att det sker en verksamhetsövergång. Personalövertagandet kommer lite i skymundan. Denna framgång för Kommunal borde lyftas fram mer, säger Mikael Becker.

Det har varit lugnt bland förarna under upphandlingen och förberedelsetiden innan Keolis nu tar över trafiken.

– Det beror på anställningstryggheten. Vi byter uniform men har kvar samma arbetskamrater, kör samma bussar, vi har kvar samma linjer och kör samma passagerare som tidigare, säger bussföraren Staffan Sandström som äter lunch i rastlokalen vid Stora Torget några dagar innan Keolis tar över.

Ingen där inne verkar det minsta stressad över entreprenörsbytet.

– Det känns tryggt att börja hos ett stort företag med erfarenhet av stadstrafik, säger skyddsombudet Åsa-Linda Ludvigsson.

Skyddsombudet Michael Denker tycker att företaget har skött processen med att ta över trafiken i Karlstad mycket bra.

– Keolis har agerat mycket proffsigt. De kom hit strax efter att de vann anbudet och höll ett informationsmöte med personalen. Efter det har vi haft flera samverkansmöten ihop med företaget.


Michael Denker.

Veckoarbetstiden sänks från 40 timmar i veckan till 38.25.

– Det är inte bara bra, för nu får vi mindre komp som kan tas ut som extra lediga dagar, säger Michael Denker.

På grund av sänkt veckoarbetstid men samma turlistor var det tvunget att göra nya scheman. Ingen hann söka nya tjänst­er. Företaget och klubben tog tillsammans fram nya scheman.

Förenade Buss har betalat för den fackliga tid som har gått åt i samverkan med Keolis som har haft egen lokal i depån.

– Allt har fungerat mycket bra. Vi är mycket nöjda med anställningstrygghet­en och hur övertagandet gått till. Och Keolis uniform är heller inte så illa som ryktet säger, skrattar Michael Denker.

Krav vid upphandling

Kravet om att personal ska tas över vid upphandling av busstrafik har funnits i Stockholm sedan mitten av 1990-talet. På övriga håll i landet har Kommunal haft svårt att få igenom detta krav. Men under senare år har det lossnat allt mer. Krav om personalövertagande har bland annat funnits med vid upphandlingar i Umeå, Dalarna, Örebro och Kalmar.
Kommunal driver kravet om övertagande av personal allt intensivare. Det fanns med i senaste avtalsrörelsen, men Kommunal lyckades inte få kravet inskrivet i avtalet.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har lovat att göra det tydligare i lagen att det är möjligt att ställa krav om övertagande av personal vid upphandling av kollektivtrafik.