En författare förlorar alla uppdrag och tvingas ta jobb som timanställd, underbetald och hunsad i Malmö hamn för att försörja sig och tonårssonen. Alla andra har utländsk bakgrund förutom några chefer – det är en oerhört visuellt tydlig klasskiktning. Han slits mellan solidariteten som uppstår till kollegerna och pressen på att ange dem till chefen för att behålla jobbet.

Yarden bygger på Kristian Lundbergs hyllade bok med samma namn. Men den stora behållningen med Yarden var språket – Kristian Lundberg är främst poet – och med vilken smärta och precision han skildrade fallet neråt och klassamhällets skuggvärld. Det mesta av det går förlorat i filmen. Kanske är den dova, gråa färgskalan och huvudpersonens tysthet inför allt som händer honom ett sätt att återskapa känslan från boken. Men i stället framstår han som likgiltig och resultatet blir närmast ytligt. Förutom några starka scener så bränner det nästan aldrig till.