Hon anklagar SKL för att driva en lönedumpningsprocess.

”I den lönestatistik som SKL redovisar offentligt knökas alla fackförbunds medlemmar in i en enda ogenomskinlig medarbetarmassa, där tjänstemän och arbetare blandas. Det skapar förutsättningar för SKL att helt utan insyn från allmänheten, arbetsmarknadens parter eller Medlingsinstitutet (MI) driva en lönedumpningsprocess riktad mot de arbetaryrken som utgör fundamentet för allas vår välfärd.”, skriver hon bland annat i artikeln.

En höjning av löneyrkandena skulle innebära att Kommunal kräver 811 kronor plus 400 kronor extra till undersköterskor. Och de sammantagna lönekraven skulle då landa någonstans kring 4 procent.

Om man räknar medellöner på alla anställda blir lönerna högre och då måste också lönekraven vara högre, argumenterar Lenita Granlund

Lenita Granlund har på tisdagen ingen möjlighet att svara på frågor, uppger Kommunals presstjänst.  Vi har också sökt Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, men utan resultat hittills.