Nu haglar förslagen om att nyanlända ska utföra samma arbete som andra – men för lägre löner. Samtidigt kommer det också fler förslag på så kallade enkla jobb. Det är arbetsuppgifter vi egentligen inte behöver, till exempel att någon packar matkassen åt oss i mataffären. Också för de utrikesföddas skull heter det. En del förslag låter kanske harmlösa och rent av lockande. Men vad högern gör just nu är att passa på att förändra arbetsmarknaden i grunden. Och de använder flyktingsituationen som ursäkt.

Därför blev jag förvånad när Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg gick ut så hårt och försvarade rut-avdragen. Regeringen har nämligen föreslagit att taket för hur mycket skatterabatt en kund får ska bli max 25  000 kronor. I  stället för som det tidigare låg på 50  000 kr.  Det är inga konstigheter eftersom väldigt få slår i det övre taket.

I en intervju i Sveriges Radio sa generaldirektören att taket måste höjas för de ”nyanländas situation på arbetsmarknaden”.

– Enligt vår bedömning är många rut-tjänster av sådant slag att det passar den här gruppen, sa Mikael Sjöberg.

Tänk om vi skulle fråga kvinnorna och männen som redan i dag arbetar som städare vad de drömmer om. Vad tycker de om att skatterabatt går till städföretagen? Vad har de själva för idéer på vad de skulle vilja göra? Kanske finns där andra förslag på hur man kan använda skattepengar? Kanske finns det andra reformer som inte handlar om att skura toaletterna i någon annans hem?

Även när det gäller nyanlända borde vi bli bättre på att ta reda på vilka yrken och kunskaper som de bär med sig.

Och hur många utrikesfödda välutbildade som bott länge i Sverige får inte jobb på grund av diskriminering? Varför pratar vi alltmer sällan om sådant?

De flesta nyanlända vill arbeta för att kunna försörja sig, precis som alla andra. Svenskt näringsliv och högerpolitiker får gärna argumentera för att rut-rabatt behövs. Men att hävda att det är för de invandrades skull är helt enkelt inte riktigt sant. 

 

PS: Äntligen har det blivit gratis att gå på statliga museer. Konst ska vara tillgänglig för allmänheten och inte stängas in bakom dyra avgifter.