Hur vet jag att vinet på Systembolaget är schyst?

– Sydafrika är ett av de största riskländerna och ingår i vårt program för hållbar leverantörskedja. Vi följer systematiskt upp samtliga producenter bakom vinerna i vårt fasta sortiment, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

 

LÄS OCKSÅ: Lantarbetare slåss för bättre villkor

 

Ställer ni krav på bra arbetsvillkor för arbetarna på vingårdarna?

– Ja, vår uppförandekod har alla våra svenska leverantörer ställt sig bakom. Enligt den har de ansvar att ställa krav nedåt via vineriet till farmerna. Detta följs upp via våra revisioner.

Har ni stoppat något vin på grund av dåliga arbetsvillkor?

– Nej, det har inte blivit aktuellt ännu. I de fall när brister uppmärksammats har leverantören alltid visat på vilja att förbättra. Det är svårt att hitta snabba lösningar på många av bristerna. Därför är det bättre att jobba långsiktigt. Men finns ingen vilja till förbättring så kan avtalet sägas upp.