Vad ger Kommunal bistånd till?

Projekt som förbättrar arbetsvillkor på facklig väg. Det kan vara att införa skyddsombud hos lantarbetare i Sydafrika, organisera cykeltaxiförare på Filippinerna eller för att hjälpa fackföreningar i afrikanska länder arbeta för att kvinnor på jobbet.

Hur väljs projekten?

Kommunal är med i internationella fackförbund som har medlemsförbund över hela världen. Det Kommunal ger bistånd till är de internationella fackens stödprojekt för fackföreningar i utsatta länder. 

 

LÄS OCKSÅ: Lantarbetare slåss för bättre villkor

 

Har andra svenska fack utvecklingssamarbeten?

Ja, de flesta förbunden stöder sina yrkesgrupper i utsatta länder. 

Samarbetar de med någon?

Projekten går antingen genom Olof Palme Center eller genom Union to Union (som är LO, TCO och Sacos gemensamma biståndsorganisation). Kommunal betalar sällan mer än tio procent av det som projekten kostar, resten är pengar från Sida. Ofta samarbetar Kommunal också med andra svenska fackförbund som Seko eller Vision. 

 

LÄS OCKSÅ: Så vet du att du köper schyst vin

 

Hur vet man att pengarna kommer fram?

De som tar emot pengar måste redovisa hur pengarna används till Kommunal och de andra biståndsgivarna. Ytterst till Sida som kan avbryta projekt om något inte verkar stämma. Projekten inspekteras också av representanter från de internationella fackförbunden, Union to Union, Olof Palme Center eller Kommunal.

 

850 000 kronor

Så mycket pengar går till Kommunals utvecklingssamarbeten 2016. Projekten kostar 0,7 promille av kommunalarnas medlemsavgifter. Kommunal är i dag med och driver 13 projekt i 43 länder.