LÄS OCKSÅ: Kommunal försvarar lägstalöner

 

Vilken är den viktigaste frågan i avtalsrörelsen just nu?

 

Lena Andersson, 61, undersköterska, sektionsföreträdare i sektion Nordväst i avdelning Öst:

– Lön är naturligtvis en viktig fråga. Det är ju det som våra medlemmar förväntar sig, att vi får till ett bra löneavtal. Samma sak med heltid, det är en jätteviktig fråga som jag har jobbat med länge, som vi inte kommer till skott med riktigt. Just nu är det svårt att ha en bild av läget, vi får hoppas att det är konstruktiva diskussioner som leder någonstans.

 

Gabriella Rohdell, 39, barnundersköterska, Göteborg, ledamot i sektion SU Östra:

– Det är så mycket som är viktigt så det är så svårt att säga. Heltid som norm är ju jätteviktigt, att det ska vara en självklarhet och inte en fråga. Och lägstalönen.

 

Sladjana Gustavsson, 38, personlig assistent, Jörlanda, sektionsordförande för sektion Ale:

– Lägstalönen. Och arbetsmiljön över huvud taget för våra medlemmar som har det tufft. Arbetsmiljön hänger ihop med alla frågor, både med lön och lägstalön och heltid som norm.

 

Joakim Ekholm, 36, brandman, Stockholm. Förhandlingsansvarig team Storstockholm för sektion Solna:

– Lönen och normen för heltid. Det ska vara en självklarhet att ha en sysselsättning på 100 procent. SKL har ju gått ut med att det ska inte vara några lägstalöner och sifferlösa avtal, så den frågan är otroligt viktig att jobba med. SKL har backat från sitt hårda tonläge men jag uppfattar det ändå som att man står bakom det. Men det känns bra just nu, det finns en vilja att diskutera och föra en dialog från båda parter.

 

Kim, Hansen, 51 år, renhållningsarbetare, Lund. Huvudskyddsombud:

– Lönerna och att vi får till att heltid blir en norm. Att man får till ett vettigt löneavtal som ger alla någon typ av löneökning. Och så klart ska vi ha höjda lägstalöner, det säger sig självt. Visstidsfrågan är egentligen lika viktig som de andra frågorna, jag ser det som en del i lönefrågan, att det är klart att du ska ha en trygghet på arbetsmarknaden och ha en tillsvidaretjänst som är på heltid, och du ska kunna klara dig på en lön. Det känns bättre än förra gången vi hade avtalsdelegation, det märks att det går framåt.

 

Fredrik Hallingbäck, 44 år, skötare, Jönköping, Sektionsordförande:

– Det är inte en fråga, det är många som hänger ihop. Lönefrågan hänger ihop med resurserna, det är också viktigt att det blir tydligt hur jag får min lön satt. Den ska kopplas till vad jag gör på jobbet. I dag är det upp till arbetsgivaren. Undersköterskorna är en grupp som värdediskrimineras, det är klart att de ska prioriteras. Det är viktigt att lägstalönerna höjs så att det inte blir ett a- och ett b-lag. Allt hänger ihop, heltid, delade turer och yrkesutveckling.

 

Veronica Nyberg Rassa, 24 år, vårdbiträde, Jokkmokk. Sitter i sektionsstyrelsen:

– Helheten, heltid som norm, arbetsmiljöaspekten, att orka jobba heltid. Största frågan är lönen, den är mest konkret. Lägstalönen ska absolut öka som andra löner. Men den brist som finns i de här yrkena måste de vara attraktiva. Då är lönen en stor del.

 

Foto: Björn Svensson och Jonas Eriksson